<<< Vissza

A bohóc síró és nevető arca
Gáspár Sándor a közönségtalálkozón

2005. január 28.

 
A Világszám! című új magyar film főszereplő ikerpárjának egyik fele, Gáspár Sándor is részt vett a középiskolásoknak szervezett vetítésen és közönségtalálkozón az Őze Lajos Filmszínházban. A film másik főszereplője, egyben rendezője Koltai Róbert a kedd esti díszbemutatón csak hangban jelentkezett. Mindkét vetítés telt házzal ment, a szentesi nézők kedvezően fogadták a filmet.

A Világszám! bohóc főhőseinek sikeres pályája az átkos '50-es években törik meg, amikor is a történet szerint Naftalin (Koltai) véletlenül (?) darabokra töri a cirkuszban Rákosi elvtárs karóráját, melyet Sztálin elvtárstól kapott, s mely "hat időzónában mutatja a munkásosztály drága idejét". "Akkor annak lejárt az ideje" - ront a helyzeten Dodó (Gáspár), akit ezért a megjegyzéséért nyomban el is hurcolnak. Romantikus és drámai fordulatok után találnak egymásra... Koltai hatodik nagyjátékfilm rendezése is édes-bús humorú, míves munka, de nem lenne Koltai-film, ha elsősorban nem a színészi alakítások miatt maradna emlékezetes. A délutáni előadást követően a mozit megtöltő fiatal nézők nagy tapssal fogadták Gáspár Sándort. A szentesi születésű színművésznek a moziba lépve eszébe jutott: gyermekkorában ezen a helyen csodálkozhatott rá először a mozgóképre. Arra is emlékszik, hogy a Rómeó és Júliát legalább tizenkétszer nézte meg, több lányt is elhozott. Filmjeiről nem akart sok szót ejteni, mint mondta, a film beszéljen önmagáért. Mesélt viszont Koltai Robiról, akivel több filmben játszottak együtt, a Csapd, le csacsitól a Miniszter félrelépen keresztül a Csocsóig. Személyes kapcsolatuk eredménye ez a mostani ikerség is, melyet sehol sem kérdőjeleztek meg, bármerre is jártak az országban a filmmel. Gáspár magáról azt mondja, kettejük közül ő a gyakorlatiasabb, míg Koltai a csetlő-botló, akinek épp ezért szüksége van rá. Amikor a színész újabb munkájával kapcsolatban bejelentette, hogy nyáron folytatódik a nagy sikerű Üvegtigris című film, helyeslő moraj futott végig a széksorokon. A tavaly a Városért emlékéremmel jutalmazott Gáspár Sándor a szentesi diákoktól Koltai Róbert üzenetével búcsúzott: "Ha tetszett a film, mondjátok el azoknak, akiket szerettek". A színészt aztán megrohanták autogramért és jótanácsokért.

A díszbemutatón a főszereplő-rendező színházi elfoglaltsága miatt személyesen nem tudott megjelenni. Koltai kihangosított telefoninterjúban ígérte meg, hogy önálló kabaré-estjével kárpótolja majd a szentesi publikumot. Javaslata szerint lehetne akkor is vetítés. A vidéki közönségtől nagyon sokat vár Koltai, ugyanis a fővárosban a december 23-i bemutató nem a legszerencsésebb időpontnak bizonyult. "Szüksége van a filmnek a nézőszámra, mert én mindig közönségfilmet csináltam, és már ilyen is maradok"- mondta a vonal végén a komikus, aki a rövid beszélgetés alatt is nemegyszer mosolyt csalt a nézők (hallgatók) ajkára.

Darók József


<<< Vissza