<<< Vissza

Lapistó messze van

2005. január 28.

 
Félidőben... Sorozatunk első részében az egyéni körzetek települési képviselői szólnak az elmúlt két év történéseiről. Arról, mi az, ami megvalósult, és mi az, amivel még szeretnék jobbá tenni a választópolgárok életét a ciklus alatt? E heti számunkban Csernus Lukács László, a 14. számú választókörzet egyéni képviselője nyilatkozik.

Ami a választókörzetet illeti, szétszórt, nagy területet foglal el. A Schweidel József, Knézich Károly utca, a Vásárhelyi út túloldalán a Téglagyári, illetve a Mágocsi út határolja az északi részét, majd onnan kifele Lapistóig.

S ha már Lapistónál tartunk, kezdjük is mindjárt a városrésszel. Azzal, amivel eredményt értek el az elmúlt időszak alatt. Ott van például a buszmegálló épületének megtartása. Erre azért is büszkék a helybéliek, mivel lakossági összefogással épült régen, s most le akarták bontani. Hallhattuk, elkészült a buszkiállósáv, idén rendbe teszik. Sikerült megoldani a bolt előtti útszakasz védelmét. A mezőgazdasági területről, földes útról bejövő gépkocsik - általában répát szállítanak - széttapossák. Betonoszlopokat raktak le a tehergépkocsis közlekedés lezárására - mondja a képviselő, majd folytatja:

- Sajnos, eddig nem hoztak eredményt a Tisza Volán Rt.-vel történő tárgyalásaink. Ugyanis megszüntettek egy délelőtti buszjáratot, s ezt az ottaniak nehezményezik. A lapistói polgár bejön a városba reggel, bevásárolni, orvoshoz, esetleg ügyeit intézni, aztán, amikor menne hazafelé, nincs buszjárat délelőtt. Interpelláltam már többször is, a cég gazdaságossági okokra hivatkozva, elutasítja a kérést. Azt mondják, kevesen vették igénybe a járatot. Egy-két személy.

Nehéz így az élet, taglalja a képviselő. A városrész így messzinek tűnik Szentestől. Sok a nyugdíjas, ők már szívükben is megmaradtak örök lapistói lakosnak. Néhány évvel ezelőtt még épültek új házak. S hogy nincs munkahely, ma már nem költözik oda senki. Szép lassan elfogynak az emberek.

A városban elkezdték a rossz téglajárdák lecserélését. Ez a munka idén befejeződik. Sikerként könyveli el a városatya a Knézich Károly utca végének akadálymentesítését. Egyenes magasságra alakították ki az utat, ma már simán lehet közlekedni rajta. Nem így a Schweidel utcában. Számos interpelláció hangzott el ezzel kapcsolatban az önkormányzat ülésein, mindeddig eredménytelenül. Az ottani gazdasági társaság új tulajdonosa ez idáig elzárkózik a megoldástól.

- Elhibázott lépésnek tartom, hogy annakidején, amikor a telephelyengedélyt kiadták nem mérték fel a helyzetet. A belvárosból kitiltottuk a nagy teherjárműveket, ott meg közlekednek. Megtörtént, hogy hajnali 3-kor kíváncsiságból megfigyeltem a forgalmat. Tizenhét nehézgépjárművet számoltam meg a hajnali órákban! Többtonnás teherautót. Ott is emberek laknak. Ha megegyezés jönne létre, szerintem az út karbantartását is át tudná vállalni a város, s akkor a szegvári útra ki lehetne terelni a nagyautós forgalmat.

A csapadékvíz-elvezetéssel van még probléma. A volt bányagödörnél az illegális szemétlerakás okoz gondot, lassan betelik. Nem tudtunk rájönni, hogy ki hordja oda - feleli a képviselő. Aztán arról beszél, hogy várják a szennyvízcsatorna építését. A második ütem érinti a területet. Az ott élő lakosság nagy százalékban elfogadta a munkát.

Csernus Lukács László első képviselői ciklusát tölti az önkormányzatban, párton kívüliként, SZDSZ támogatással lett a testület tagja. Két bizottságban dolgozik, a lakásügyiben és a kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottságában.

L. J.


<<< Vissza