<<< Vissza

Ötven forintos bélyeg a levélre
Több mint 4 százalékos emelés

2005. január 28.

 
Február 1-jétől az idénre tervezett infláció mértékével arányosan, átlagosan 4,15 százalékkal emelkednek a hatósági áras postai szolgáltatások. Nem változik az e körbe tartozó elsőbbségi levél feladási díja.

A Magyar Posta Rt. szerkesztőségünkbe eljuttatott leveléből kitűnik: az árhatósági jogkört gyakorló Informatikai és Hírközlési Minisztérium megvizsgálta a posta által kidolgozott tarifaemelési javaslatot, és átlagosan 4,15 százalékos emelést engedélyezett a hatósági áras postai szolgáltatások körében.

A lakosságot leginkább érintő díjak közül a szabványlevél ára 30 grammos súlyhatárig 48-ról 50 forintra emelkedik február elsejétől. Az 50 grammos levelek kézbesítéséért 65 helyett 70 forintot kell fizetni. A levelező- és képeslapok feladási díja 48 forintról 50 forintra módosul. A prognosztizált inflációval megegyező mértékben nő a nyomtatványok feladási díja.

Az elsőbbségi levelek feladási díja nem változik. A tavaly bevezetett szolgáltatást kedvezően fogadták az ügyfelek. Az így feladott levelek 85 százalékát már másnap megkapják a címzettek.

A nem hatósági árkörbe tartozó szolgáltatások díjai január elsejével változtak. Ezek közül az átlagosnál nagyobb, több mint 15 százalékos áremelkedés volt az ajánlott különszolgáltatásnál. Ami a postacsomag szolgáltatást illeti: 5 kilogrammig 9 százalékkal, 20 kilogrammig 10 százalékkal kell többet fizetni feladáskor.

Az új árak mellett más változásra is sor került. A csomagoknál például megszűnt a 15 kilogrammos súlykategória. A piaci vizsgálatokból kiderült, a lakosság inkább 5 kilogramm alatti csomagokat ad fel a postákon, ezért ez a változás őket kevésbé érinti. A súlyosabb, 10 és 20 kilogramm súlyú csomagok kézbesítését döntően az üzleti ügyfelek igénylik.

Újdonság, hogy a leveleknél január elsejével bevezetésre került a 750 grammos súlyhatár. Ez sokkal kedvezőbb tarifát tesz lehetővé azok számára, akik 500 és 750 gramm közötti súlyú küldeményeket adtak fel, és eddig a 2000 gramm kategória után kellett díjat fizetniük. A postánál a közelmúltban végzett vizsgálatok szerint, az 500 és 2000 gramm súlyú levelek 38 százaléka az új, 750 grammos súlykategóriába tartozik.

A Magyar Posta Rt. a tarifaemelésekről árközleményben értesíti a lakosságot és üzleti partnereit. A postai szolgáltatások díjkivonatát valamennyi postán kifüggesztik. Az új árak a társaság honlapján, a www.posta.hu oldalon is megtalálhatóak.


<<< Vissza