<<< Vissza

Az egészségügy helyzete
Közmeghallgatás felhangokkal

2004. december 3.

 
A múlt heti képviselő-testületi ülést közmeghallgatás előzte meg. Először dr. Csíky László orvos-szobrász kért szót. Elmondta, hogy 1967 óta él Szentesen, de erdélyi származású. Hallgatóságát arra kérte, hogy december 5-én menjenek el a népszavazásra. Úgy véli, az emberek becsületére kell bízni a döntést, mindenki mint lelkiismeretes magyar szavazzon. Szirbik Imre arra kérte a jelenlévőket, hogy ne a választásról fejtsék ki a véleményüket, hanem a város ügyeiről. Dömsödi Teréz, a Mosolygósabb Régióért Egyesület vezetője felhívta a figyelmet, hogy Szentes milyen gazdasági és kulturális hagyományokkal rendelkezik. Úgy érzi, a város vezetője nem tartotta be azt az ígéretét, miszerint egyenlő esélyt biztosít minden médium számára. Az általuk kiadott kereskedelmi lapot nem támogatja, pedig ők is tájékoztatnak, és próbálnak hitelesek lenni a fontos kérdésekben. Az internetet böngészve olyan kérdésekkel találkozott, melyek hiányolják a hagyományos programokat, rendezvényeket a város életéből. A kiséri napokat immár kilencedik alkalommal kívánják megrendezni, ehhez támogatást kért.

Dr. Szin Imre, az eSzem Trade Bt. vezetője a multinacionális üzletek megjelenéséről szólt. Úgy véli, hogy nekik, kiskereskedőknek nagyobb összefogásra lenne szükségük ahhoz, hogy versenyben - vagy egyáltalán életben - tudjanak maradni. Ezért újabb együttgondolkodásra hívta a polgármestert a Szolnoki Áfész, a CBA és a kiskereskedők nevében.

A nem látó Sarkadi Szabó Zoltán a tervezett körforgalmak kialakításának kapcsán szólalt fel. A fogyatékkal élők ugyanis nehezen tudnak alkalmazkodni a változásokhoz, ha már megszoktak valamit, például az útvonalakat. Szerinte őket is meg kellene kérdezni az ügyben. A másik dolog, ami miatt szót kért, az, hogy a vasútállomás hangosbemondójába beszélők szavait nem lehet tisztán érteni. Problémaként említette azt is, hogy gyakran látogatnak sportversenyekre barátaival, és többször előfordult, hogy nem tudtak leülni, mert nem volt hely. Sípoló jelzőlámpákra is szükség lenne a városban.

Dr. Papp Zoltán sebész főorvos az egészségügyről beszélt. Elmondta, hogy egyes országokban a GDP hány százalékát fordítják egészségügyre. A helyzet hazánkban igen elszomorító, a nyugat-európai mértéket meg sem közelítjük. Az orvosok elöregedtek és nincs utánpótlás, mert a fiatalok nem maradnak Magyarországon.

Sinka Henrietta, a Fidelitas helyi elnöke szerint nincs elég munkalehetőség Szentesen, ezért költözik el sok fiatal. A kulturális programokat is hiányolja, szerinte lenne rá igény. Sipos Antal szerint buszjáratot indíthatnának Nagyhegyre, mert egyre nő a lakosok száma és sok a gyermek.

M. A.


<<< Vissza