<<< Vissza

Rock-relikviák a múzeumban

2004. november 12.

 
Képünkön: Lukács László a Tankcsapdából. (Fotó: Olasz Sándor)

Nem azért mondom, de ha húsz-harminc év múlva kutatók böngészik a helyi sajtót, aligha hiszik el, hogy a kilencvenes évek eleje aranykora volt Szentes rock-történelmének. Híreket, hogy az adott héten épp melyik neves banda látogatott a városunkba, nem fognak találni a Szentesi Életben, pedig volt időszak, amikor a koncertek helyszínéül ugyanazon épület szolgált, amelyikben a szerkesztőség működött. Később, amikor már nem lehetett szó nélkül elmenni az országos hírnévre szert tett események mellett, megjelent valami, amiben nem volt sok köszönet. Pedig, pedig...

Nem nagy túlzás azt állítani, hogy a Tankcsapda Szentesen nőtte ki magát. Bizonyos azonban, hogy néhány kivételtől eltekintve mindenki megfordult itt, aki számított a magyar underground rockzenében, és olyanok is jöttek jó néhányan, akik nem voltak "földalatti" létre kényszerülve. Hogy itt adta történetének egyetlen félbeszakadt koncertjét a skót Dog Faced Hermans (Marion, az énekesnő elájult, miután a több száz főt kitevő nézősereg egyszerűen elszívta előle a levegőt). Hogy angol, szlovén és francia zenekarok is eljutottak akkoriban hozzánk. Hogy zsúfolt ház előtt adott emlékezetes koncertet a Sebestyén Mártát (szülési szabadsága miatt) éppen nélkülöző Muzsikás együttes.

Az események sorát néhány "civil" öntevékeny munkája indította el olyan, szabadnak vélt világban, amikor a frissen alakult pártok kasszáiból egy-egy színvonalas rendezvény támogatására is futotta. Eleinte pincehelyiségekben, vagy a "MÁV kultúrban" folytak a hangversenyek. Előrelépést az állandó helyszín megtalálása jelentett: az egykori Sportszálló legfelső emeletén nyílt meg a kb. háromszáz fős Graffitti klub, legalább heti két koncerttel. A második évben azonban be kellett látni, hogy ilyen gyakoriságú műsorokat nem bír el a kisváros. A közönség a pénztárcája "vastagsága" okán szelektálni kezdett a fellépők között. Aztán, amikor az igazán fontos bandák meghívására sem lehetett támogatót szerezni, illetve jó néhány "lemezképes" magyar zenekar nem jutott szerződéshez, ráébredtünk, hogy az "eszme" diktatúrájánál csak a pénz diktatúrája rosszabb...

A fő szervező, Arató Mátyás barátunk szerencsére, megőrizte a koncertek relikviáit. Akik valamilyen formában részesei voltak a szentesi rock-történelemnek, azokban bizonyára jóleső emlékeket ébreszt a "Szentes Underground 1989-1996 - Föld felett a földalatti..." címmel, november 12-én, 17 órakor, a múzeumban megnyíló kiállítás. (Megnyitó beszédet mond: Bocskay István.) Akik pedig (koruknál vagy elfoglaltságuknál fogva) nem lehettek ott annak idején, nézzék meg most, milyen programokat eredményezett egykor a lelkesedés. Azt mondom: nem fognak hinni a szemüknek! A megnyitón egyébként a kecskeméti etno-elektronikus stílusban utazó Navrang fog játszani.

A kiállítás kísérő rendezvényeként este ingyenes Nincs Igazság-, Csapadék- és Trottel-koncert lesz a Jómadár sörözőben. Aznap, tehát 12-én, pénteken 15 órakor a Szenteshez több szálon kötődő Trottel zenekar amerikai énekese, Todd G. Williams mutatja be a napokban megjelent könyvét a Galéria kávéházban. 13-án, szombaton 15 órakor irodalmi teadélután kezdődik ugyanott. 18-kor Szamosközi Antal kiállításának megnyitóján találkozhatnak az érdeklődők. 18.30-kor Szabó Sándor gitárművész, majd a PlasmaPress ad koncertet. 14-én, vasárnap 10 órakor közönségtalálkozó helyszínéül szolgál a Galéria kávéház. Vendég: Lukács László a Tankcsapdából!

Olasz Sándor


<<< Vissza