<<< Vissza

Iskolanapok voltak a Kosztában

2004. október 29.

 
A Koszta József Általános Iskolát 1980-ban alapították, tehát már huszonnégy éve működik a lakótelep első iskolájaként. Akkor a gyereklétszám még sokkal kevesebb volt, nyolcadik osztályt nem is tudtak indítani. Ma már évfolyamonként három osztály indul. 607 tanuló jár az iskolába.

Almási Jánosné igazgatónő elmondása szerint a gyermeklétszám-csökkenés náluk még nem észrevehető, eddig mindig sikerült három osztályt indítani. Mostani osztálylétszámaik elég magasak, alsóban is vannak harmincfős osztályok. Az intézmény sajátossága, hogy felsőben matematika, informatika és magyar irodalom tantárgyból emelt szintű oktatás folyik, minden évfolyamon egy-egy osztályban. A normál osztályokban emelt óraszámban tanítanak egyes tantárgyakat.

A pedagógus létszámot nagyrészt "a törzsgárda" teszi ki. Ők az iskola megnyitásakor már itt dolgoztak. Van néhány fiatal kolléganő, akik a gyesen lévők helyén vannak. A szakos ellátottságuk minden tantárgyból jó.

A héten az iskolanapok rendezvényei zajlanak október 23.-hoz kapcsolódóan. Délutánonként rengeteg program várja a gyerekeket. Az ünnepségek megrendezését mindig egy-egy osztály vállalja fel.

Iskolabált szoktak szervezni a szülők és a tanárok részvételével, amely jelentős hozzájárulást jelent az alapítványi alapba. A pénzt mindig gyerekprogramokra: utazásokra, kirándulásokra, versenyek nevezési díjainak befizetésére, eszközvásárlásra fordítják. Az egy százalékos felajánlásokkal együtt két-három évet várnak, így egy nagyobb összegű beruházásra van lehetőség. Idén az eszközbeszerzést abból a pénzből fogják megvalósítani, amelyet a közalapítványi pályázaton nyertek: oktatási eszközöket vásárolnak majd, a diszlexiás és diszgráfiás gyerekeknek pedig olyan programcsaládot, amely az ő egyéni fejlődésüket szolgálja.

Február közepén külön az alsósoknak, külön a felsősöknek farsangi mulatságot rendeznek. Az alsósoknál minden osztály műsorral készül, és egyre gyakrabban a felsősök is előadnak valamit. A kicsiknél kisebb táncmulatság, a nagyoknál diszkó zárja az ünnepet.

Tavasszal tiroli vendégeket várnak az iskolába. Tizenegy éve tartják fenn a kapcsolatot a nederdorf-i iskolával. Minden évben találkoznak: egyik évben ők mennek, másik évben a tiroliak látogatnak Szentesre. A közös programok során a vendégek megismerhetik országunkat, városunkat és környékét, és az iskolát.

A hagyományos kirándulások, tanulmányi utak végigkísérik az egész éves munkát. Nemrég voltak a Természettudományi Múzeumban, gyakran mennek a Csodák Palotájába, a Parlamentbe, őszi, téli és tavaszi túrákra. Ősszel ásványgyűjtő tábort szerveztek, télen a sítáborra is megvan már a csapat, és nyárra két állótábort terveznek.

Pénteken délután animációs versenyt rendeznek, amelyre rajzfilmekkel készülnek a gyerekek. Közlekedési versenyek, tanulmányi versenyek, a három megyét összefogó környezetvédelmi verseny, matematika verseny vár még a gyerekekre ebben a tanévben.

Majzik Andrea


<<< Vissza