<<< Vissza

Gyarapodik a kicsinyek "erdeje"

2004. október 29.

 
Szép hagyományt folytatva, a város újszülötteinek saját facsemetét ajándékoz az önkormányzat, immár nyolc éve. Ez pedig azt jelenti, hogy az azóta elültetett fácskák száma talán már egy kisebbfajta erdőt is kitenne.

Évente két alkalommal, tavasszal és ősszel kerül sor erre az eseményre. A legutóbbin ez mintha együtt történt volna: a tavaszinak is beillő, napsütéses október végi délutánon ismét sokan vették át az Új Élet-fákat a városháza udvarán, hogy aztán a földbe kerülve a facsemeték gyarapíthassák a képzeletbeli erdőt. 47 facsemete - nyír, szomorú barka fűz, hárs, berkenye és vérszilva - várta új tulajdonosát a városháza udvarán.

Az Új Élet-fa együtt nőhet a gyermekkel, aki egyszer majd fel is mászhat rá, s talán még az unokájának is megmutatja, hangzott Szirbik Imre polgármester köszöntőjében. Ha a fa tulajdonosa idővel el is kerül a városból, az mindig arra emlékezteti őt, hogy itt kezdte az életét. A szülőket, nagyszülőket arra kérte, a fáknak ott keressenek helyet, ahol a gyerek sokáig tarthatja vele a kapcsolatot.

Közterületen is sokan ültettek már el facsemetéket a gyermekek szülei, a fajtát is ők választhatják meg, s az ültetési tanácsokat ezúttal is ők kapták Balogh Györgyi főkertésztől. Ám az ajándékhoz járó, névre szóló réztáblákért több gyermek is személyesen járult a polgármesterhez, persze az anyukája vagy apukája ölelő karjában.

Hagyományosan már a szülők is várják, hogy gyermeküknek fát választhassanak. Szebegyinszki Tamás és Kanász Szabó Barbara már látták, milyen szépen virágzik tavasszal a vérszilva, ezért ebből választottak első gyermeküknek. A hét hónapos Dorinának is szemmel láthatóan tetszett a facsemete, melyet Nagynyomáson, a családi házuk kertjében ültet el apukája. A fiatalembernek ezzel a művelettel aligha lesz gondja, minthogy a szakmája erdőművelő-fakitermelő, s büszkén említi is, hogy nem egy fát elültetett már életében.

D. J.


<<< Vissza