<<< Vissza

Főhajtás '56 hőseinek

2004. október 29.

 

A Szentesi Polgári Körök hagyományos október 22-i ünnepségén Demeter Ervin országgyűlési képviselő emlékezett 1956. hőseire. A református nagytemplom melletti kopjafánál az Orbán-kormány titkosszolgálatokért felelős minisztere úgy fogalmazott: Szentes szinte együtt lélegzett a szabadságharccal. Október 22-én itt is működött a diákparlament, a diákok egy 16 pontos követelést fogalmaztak meg. 1956-nak fontos üzenete van. Nemcsak Szentesen, az egész országban, sőt a határainkon messze túl is. Kis nemzetünk világtörténelmet cselekedett. 1956. október 23-án Magyarország beverte a kommunizmus koporsójába az első szöget. Albert Camus mondta: ez a kis nép többet tett a szabadságáért, mint a többi nép együttvéve húsz év alatt.

Demeter Ervin felsorolta a magyar történelem sötét számsorát: az 1956-os forradalom és szabadságharcnak 2500 áldozata, 20 ezer sebesültje, 200 ezer emigránsa, 20 ezer börtönbe zárt rabja és 250 kivégzettje volt. De ez még nem volt elég: 1958. június 16-án kivégezték az ország miniszterelnökét, Nagy Imrét is.

Az áldozatok nem voltak hiábavalók, a forradalmat legyőzni nem tudták, szelleme a bolsevik diktatúra alatt is tovább élt a szívekben. Lelkierőt, tartós hitet adva, a jobb sorsban reménykedőknek. Ami 1990-ben végre megtörtént velünk, az 1956-ban elrendeltetett - mondta a szónok.

'56 álmainak megvalósításáról szólva kijelentette: rajtunk, a harmadik évezred magyarjain a sor. Hogy lelkünkben '56 hőseinek személyes példájával, a magunk erejéből, tehetségünkből olyan világot teremtsünk, amelyben érdemes hinni, dolgozni és élni.

A rendszerváltozás szabadságot és függetlenséget eredményezett, de a családok biztonságos jólétét, a polgárok biztonságát, gyermekeink növekvő esélyét nem adta meg mindenkinek. Összefogásra szólítva fel a magyarságot, Demeter Ervin arra biztatta hallgatóságát, ne engedjük, hogy a szabadságot bárki is elvegye tőlünk.


<<< Vissza