<<< Vissza

Gondolatok

2004. október 29.

 
A naptár szerint október 31-e idén vasárnap, de sok hívőnek, sőt minden művelt embernek is, a reformáció emléknapja. 1517. október 31-én szegezte ki Luther Márton szerzetes professzor a wittenbergi vártemplom kapujára azt a 95 tételt, amelyben nyilvános vitában volt kész bebizonyítani, hogy a Biblia mást tanít, mint az akkori pápai tanítások.

A vitára nem állt ki senki. Mivel pedig Luther nem vonta vissza a tételeit, az akkori pápa Luther Mártont az egyházból kiátkozta. A német, holland, angol, skót, lengyel, magyar, cseh, svéd és finn hívők túlnyomó többsége azonban Luther, majd később Kálvin oldalára állt. Nem ők akartak egyházszakadást, hanem a pápai átok taszította ki őket az akkori egyházból.

Az egyházat 1570-ben a római pápa és a konstantinápolyi pátriárka szakította ketté: azóta van külön nyugati és keleti keresztény egyház. Ez történelmi tény.

Halottak napján feltétlenül keresd fel elhunyt szeretteid sírját, áldozz időt az emlékezésre és virággal jelezd, hogy ott jártál.

Emlékezzél Jézus szavaira: "Aki hisz bennem, akkor is élni fog, ha a teste meghalt." Van-e valami, ami ennél a hitnél többet ér? Nincs semmi. Akkor miért hinnél inkább a semmiben, mint Jézusban? Én Jézus szavainak az igazságában hiszek és boldog ember vagyok.

Dr. Imre Ernő


<<< Vissza