<<< Vissza

Mivel védekezzünk a levéltetű ellen?

2004. július 16.

 
Napjainkban megkeseríti a kerttulajdonosok életét a nagyfokú tetűinvánzió, melyek csak rendszeres védekezéssel gyéríthetők. A levéltetvek a leveleket szívogatják, aminek következtében azok torzulnak, gyakran elszíneződnek, rendszerint a gyenge hajtások csúcsi részét támadják meg.

Van olyan levéltetű faj, mint pl. a rózsatetű, amely csak egy növényfajon él meg, de számos faj egyedei vándorolnak. A levéltetű vírus vektor is, ami azt jelenti, hogy a vándorlás során egyik növényről a másikra terjesztik a kórokozót.

Mindenki számára ismerős jelenség a táplálkozásuk során kibocsátott mézharmat és a rajta megtelepedő korompenész. Ezt a váladékot előszeretettel fogyasztják a hangyák, darazsak, méhek és még a legyek is. Összességében sok kellemetlenséget okoznak ezek a pici kártevők.

Hogyan és mikor védekezzünk ellenük?

A védekezés hatékonyságát növeli, ha a felszaporodásuk előtt permetezünk. Ha egy fánál még csak egy-két hajtás végén jelenik meg a tetű, azt metszőollóval vágjuk le, amivel egy permetezést megspórolunk. Mivel a tetű a levelek fonákján szívogat, ezért arra kell ügyelnünk, hogy oda juttassuk a szert. A kezelés megkezdésével ne várjuk meg, hogy a levelek összesodródjanak, mert permetezésünk nem lesz hatékony.

Mivel védekezhetünk? A biotermesztésben is engedélyezett szerek: Bio-sect, Biola, Vektafid. A speciális, csak levéltetű elleni szerek: Chess 25 Wp, Pirimor.

Rovarölő szerek, amelyek a tetvek ellen is hatásosak: Basudin 600 Ew, Chinmix 5 SC, Cymbush 10 EC, Cyperil 10 EC, Decis 2,5 EC, Karate 2,5 WG, Metil-cotnion 25 WP, Scherpa, Talstar 10 EC, Zolone 35 EC.

A felsorolt rovarölő szerek mind szabad forgalmazásúak, bárki megvásárolhatja és felhasználhatja őket külön engedély nélkül. Az alkalmazásukra vonatkozó részletes leírások a csomagoláson fel vannak tüntetve, azokat a saját és mások érdekében is tartsuk be!


<<< Vissza