<<< Vissza

Magyar-lengyel barátság zenével

2004. július 16.

 
Képünkön: Földesi Márta, Vas Andrea, Szeri Szilvia, Mélykútiné Németh Kornélia, Petesné Trupulai Erzsébet, Őze Csaba és Laczkó Péter.

Lengyelországban, nemzetközi folkfesztiválon lépett fel a Pengető citerazenekar. Egy ottani tánccsoport, a Dance Academy május 1-jei szentesi látogatását viszonozták.

- Váratlanul ért bennünket a táncosok meghívása - meséli Mélykútiné Németh Kornélia, a citerazenekar vezetője. - Mivel egyórás műsort vittünk, az utazást sok próba előzte meg.
Kornélia elmondta még, hogy rengeteg élménnyel gazdagodtak a 807 kilométeres út során, majd a fesztiválon is, Szentes lengyel testvérvárosában, Skierniewicében. A július elején rendezett kétnapos Ethnosfera-folkfesztiválon ír, osztrák, cseh, német és helybeli zenekarok mellett léptek fel a Pengető tagjai. Ám nem mindegyikük játszott népzenét, legalábbis Kornélia szerint a csehek zenéje sokkal inkább volt rock, mint folk. Egy berlini zenekarról viszont azt említette, hogy orosz zenét játszottak, többek közt balalajkán. Velük CD-t is cseréltek a Pengető tagjai. Arra is rácsodálkoztak a citerások, hogy a rendezvény plakátjain a lengyel fordításban őket, mint cimbalomzenekart tüntették fel. Úgy tapasztalták, hogy a lengyelek számára ismeretlen ez a hangszer, mint ahogy a magyar zene is távol áll tőlük. - Ezért vagyunk mi, hogy bemutassuk, terjesszük - mondja erre Kornélia. Mindenesetre sikert arattak. A helybeli polgármesternek is tetszett a műsoruk, s a zenészek igyekeztek még szorosabbra fűzni a testvérvárosi kapcsolatot. A lengyelek - ígéretük szerint - hónapokon belül ismét városunkba látogatnak. A fesztivál fellépői közül csak a Pengető érkezett testvérvárosból, talán emiatt is fogadták őket nagy szeretettel, véli a zenekar vezetője. Vitték is őket mindenhová, így abba a nieborow-i, XVII. században épült kastélyba is, ahová a minisztereket is először viszik. Azért az ötvenezres lélekszámú,festői környezetben fekvő Skierniewicéről is szép emlékeket őriznek. Itt, a lengyel városban láttak afrikai citerát is, amely valóban cimbalom méretű volt. Az afrikai hangszerek kiállításán járva - Kornélia elmondása szerint - persze nem tudták megállni, hogy kézbe ne vegyék, ki ne próbálják, mint ahogy a többi műtárgyat is.

Ez a lengyelországi volt a citerazenekar eddigi legmesszebbre vezető útja, külföldön korábban Bácskatopolyára és Újszentesre jutottak el. Ez utóbbi városban legutóbb júniusban léptek fel egy népdaléneklési verseny gálaműsorában.

Van már meghívásuk augusztusra is: az egri népzenei gálán mint Arany Páva-díjasok vesznek részt. Ekkor a Bartók Rádió hanganyagot készít a Pengetőről is.

Darók József


<<< Vissza