<<< Vissza

Harmincéves az ABBA

2004. július 16.

 
1974-ben a meglehetősen konzervatív Euróvízió dalfesztivál 19. döntőjében fényesen csillogó ruhában négy ismeretlen svéd énekes egy pörgős dalt énekelt, a Waterloo-t. Formabontás nemcsak a megjelenésükben volt, hanem abban is, hogy nem rekedtek meg - ahogy a dalfesztiválra jellemző volt - ennél az egy nótánál, a karrier csak most kezdődött. Elég nehezen kiejthető svéd nevük (Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Faltskog, Annifrid Lyngstad) miatt csak a kezdő betűknél maradtak, szerencséjükre ezen a néven korábban futó halkonzervgyár megengedte a névhasználatot, így lettek ABBA.

Az igazi siker egy évet váratott magára, 1975-ben az S.O.S. és a Mamma Mia már több országban a toplisták élére került. Európa mellett Ausztráliában volt a legnagyobb ABBA-őrület. Közben ontották a slágereket: Fernando, Knowing Me, Knowing You, Money, Money, Money; Dancing Queen, stb. Számaikat ki szinte a két fiú szerezte, a lányok közül a legtöbbön Agnetha énekelte a szólót. Dalaik többsége nem túl bonyolult, könnyen megjegyezhető, fülbemászó dallamú, de a zenei felépítésük, hangszerelésük igényes, jól kimunkált. Stúdiófelvételeik nagyon jó minőségűek, de élőkoncert számaikra sem lehet panasz. Népszerűségüket mi sem bizonyítja jobban, mint 1977-es európai és ausztrál turnéjukra többmilliós jegyigénylés érkezett. Nekik sikerült először meghódítani az európai zenét kevésbé szerető amerikai és japán közönséget is.

1969-ben kezdődő közös éneklés közel hozta egymáshoz a tagokat, 1971-ben Agnetha és Björn, 1978-ban Frida és Benny kötött házasságot. A világsiker, a rengeteg fellépés, az állandó rivaldafény nem tett jót a házasságoknak, 1979-ben Agnetháék, 1981-ben Fridáék elváltak. A magánéleti gondok és egyéb kihívások erősen aláásták a szerzői munkát, bár ekkor is születtek még szép dalok, például a When All Is Said And Done vagy az One of Us, de ebből az időből való a Chiquitita, I Have A Dream, Gimme! Gimme! Gimme! és a The Winner Takes It All.

A két fiú a '80-as évek elején hozzákezdett a Sakk (Chess) musical megírásához, ezért úgy döntöttek, hogy szüneteltetik az ABBA tevékenységét. Sajnos ez a szüneteltetés hosszabbra sikeredett, s nem valószínű, hogy ismét összeállnak, bár erről mindig fel-felröppennek a hírek.

Ennek ellenére népszerűségük töretlen. Nincs olyan bál vagy zenés összejövetel, hogy legalább egy-két ABBA sláger fel ne hangozzon. S ami az érdekes, zenéjüket nemcsak az idősebb generáció kedveli, hanem a fiatalok is dúdolják, vagy táncolnak rá. Öt évvel ezelőtt legnépszerűbb dalaikból musicalt (Mamma Mia) állítottak össze, melyet azóta is folyamatosan műsoron tartanak. S ha minden igaz idén a szegedi szabadtérin is felcsendülnek az ABBA slágerek.

Dr. Horváth György


<<< Vissza