<<< Vissza

Talajterhelési díj
Tájékoztatás a fizetési kötelezettségről

2004. július 16.

 
Július 1-jén lépett életbe a talajterhelési díjra vonatkozó rendelkezés (2003. évi LXXXIX. törvény). Annak alapján minden olyan szennyvízkibocsátó (háztartás) aki az ingatlana előtt műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, talajterhelési díjat köteles fizetni.

A törvény szövegéből kiderül, hogy a talajterhelési díj bevezetésének elsődleges szándéka nem az újabb adóteher bevezetése, hanem az, hogy akinek megvan a műszaki lehetősége a szennyvíz-elvezetésre az a talaj szennyezése helyett, minél előbb kösse rá az ingatlanát a közcsatornára - tájékoztatta lapunkat a polgármesteri hivatal közgazdasági osztálya.

A talajterhelési díj egységdíjának mértéke, fokozatos bevezetéssel 120 Ft/m3. A díj számításának alapja a szolgáltatott víz mennyisége, csökkentve az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel (igazolás alapján) és a locsolási célú felhasználásra figyelembe vehető 10 százalékos kedvezménnyel.

A talajterhelési díj alapja a fentieken felül csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.

A talajterhelési díj beszedése, nyilvántartása a bevallások feldolgozása, ellenőrzése és a díjhátralék behajtása az önkormányzati adóiroda, mint adóhatóság feladata. Tonnesné Kiss Ildikó irodavezető érdeklődésünkre elmondta: a kibocsátó az előző évi tényleges kibocsátásai alapján negyedévente előleget fizet. 2004-ben a negyedéves díjelőleg - melyet először 2004. szeptember 30-ig kell leróni - a 2003. évi tényleges kibocsátási adatok alapján, egy naptári évre számított díj negyedének megfelelő összeg. A 2004. III. és IV. negyedévre fizetendő talajterhelési díj összegéről a vízszolgáltató 2003. évi adatai alapján az adóhatóság hamarosan értesítést és befizetési "csekket" küld az érintettek részére.

Ha valaki az értesítésben közölt fogyasztási adatokkal nem ért egyet, vagy nem kapott értesítést, pedig kellett volna, egyeztetés céljából szíveskedjen a Szentes-Víz Kft.-t (Szentes, Csongrádi út 3. Kecskés István, tel: (63) 311-433) felkeresni.

A kibocsátónak, díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31-éig bevallást kell tennie, és be kell fizetnie a már megfizetett előleg és a ténylegesen fizetendő díj különbözetét az önkormányzat adóhatóságához. A bevallási nyomtatványt az adóiroda minden év március 10-ig megküldi az adózónak úgy, hogy azon már szerepelni fog a vízszolgáltató által igazolt, évi szolgáltatott vízmennyiség is. Ezen a nyomtatványon kell majd levezetni a talajterhelési díj számítását, melyhez minden adat rendelkezésre fog állni, kivéve az adott évben elszállíttatott (szippantott) szennyvíz mennyisége, melyet az adózónak kell feltüntetnie és beszámítania. Ehhez természetesen gyűjtenie kell a nevére szóló, az ingatlanát érintő, évi szennyvíz-elszállítási (szippantási) számláit.
Idén a tényleges talajterhelési díj 20 (24 Ft/m3), 2005-ben 40 (48 Ft/m3), 2006-ban 50 (60 Ft/m3), 2007-ben 75 (90 Ft/m3) 2008-ban 90 (108 Ft/m3) míg 2009-ben 100 százalékát (120 Ft/m3) kell megfizetni.

A települési önkormányzat a talajterhelési díjból származó bevételt a talaj, valamint a felszín alatti víz mennyiségi, minőségi védelmére használhatja fel. Ilyen a csatornázás, a szennyvíztisztítás, a vízbázis-védelem, a tartós környezetkárosodások kármentesítése, a potenciális és a tényleges szennyező-források szennyezésének megelőző, illetve utólagos műszaki védelme.


<<< Vissza