<<< Vissza

Ötéves a művészeti iskola
"Büszke vagyok, hogy ilyen tanárok tanítanak."

2004. július 16.

 
Képünkön: Keller Jánosné: Mára beértek a csoportok

Alapvetően jól telt az év, a gyerekek teljes létszámban kezdték a munkát, és ami a lényeg teljes létszámban be is fejezték. Több tanulóval indultak, és évközben mindig vannak érdeklődők. A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskolában - most róluk van szó - rengeteg kiemelkedő eredmény született.

Mondja is Keller Jánosné igazgatónő: Az iskola elsődleges célja a személyiségformálás, a mindennapok óráinak a színvonala. Minden iskolának fontos a hagyományok ápolása, már öt éve működünk, nálunk is szépen kialakultak azok a hagyományok, amelyeket minden évben ismétlünk és megpróbálunk továbbfejleszteni.
A beszámolót kezdjük a nyári táborokkal, azzal, hogy nagyon népszerűek. Ilyen a képzőművész tábor, anyagából - pincetárlat formájában - kiállítás készül a Péter Pál Polgárházban. És naptár is készült a gyerekek munkáiból. A már szintén hagyományos "Tavaszváró" ünnepség résztvevőit az iskolai évben a művelődési és ifjúsági ház fogadta. Műsorokkal, kiállításokkal, gyerekek munkáival várták a vendégeket. Sokan voltak, kicsinek bizonyult a ház.

- Újszerű dolognak indult, nagyszerű élményt nyújtott az a kirándulás, mellyel még zárás előtt sikerült bejutnunk a Monet-kiállításra - meséli az igazgatónő. - A jövőben is szeretnénk ezt folytatni, múzeumi járatokat indítunk A városi farsangon rendszeresen részt veszünk, a dekorációkészítésben is segítettünk. Ami új volt az idén, és egyszeri, az uniós-program, talán még többet is vállaltunk a kelleténél. Sok dekorációt készítettünk. A felvonulás nyitóképét is mi alakítottuk. A Kurca fátyla színjátszó találkozó szintén ötödik esztendejébe lépett, azóta Bácskai Mihály és Perjésné Erzsike a szakértői. Sok értékes és érdekes produkciót láttunk. Miska bácsi kiemelte, hogy a vissza-visszatérő csoportoknál a fejlődést észre lehet venni. Én is úgy gondolom, az iskola életében ez az ötödik év érte el azt, hogy beértek a csoportok.

A nyári moderntánc estük szintén nagyon népszerű volt, az igazgatónő elsősorban Vass Sándor koreográfiáját dicséri. És a gyerekek munkáját. Mint mondja, mára kiforrottá váltak, a nagyoknál látszik a következetes munka. Nagyon komolyan veszik a táncot.

Rendszeresen részt vesznek a különböző pályázatokon, kisebb-nagyobb megmérettetéseken szinte minden csoport fellép. A táncosok például ezüstminősítést kaptak a szakmai zsűritől. A Janó Tibor által vezetett kerámiatagozat ezüst- és bronzérmekkel tért haza a versenyekről. Sokszínű volt a tanári kiállításuk is. A festészet és a grafika különböző technikai megoldásait, elemeit vonultatták fel a tárlaton. Sok mindent elárul a rendezvényről, az iskoláról az a beírás, ami a vendégkönyvben található egy gyerek tollából. Azt írta: büszke vagyok, hogy ilyen tanárok tanítanak.

- Hiszem, ennél nagyobb dicséret pedagógust nem érhet - vélekedik az igazgatónő.

- Idén is túl vannak már a nyári táborokon?

- Igen. Magyartésen közel 30 gyerek érezte jól magát a színjátszó táborban. Nagyon jó hangulatban telt el, fantasztikus volt a zárónap. A főorvos-apuka sütötte a húst, a szülők is segítettek. A "Kis képzőművész" tábornál most egy kicsit nyitottunk a kézműves technikák felé. Nemcsak a festészet és a grafika elemeit, hanem a kerámia-készítés fogásait gyakorolták a gyerekek. Egy tábor van még nyárra, augusztus első hetében Szentes testvérvárosának meghívására Lengyelországba utazik a moderntánc-csoportból kilenc fő. Már készülnek a produkciókkal.

- Már az új helyen, a Tóth József utca 28/A szám alatti épületben beszélgetünk. Mikorra lesznek teljesen készen a helyiségek?

- Egyelőre csak az irodát pakoltuk át. Körülöttünk még dolgoznak a szakemberek. A nyár folyamán szeretnénk berendezni a helyiségeket, hogy ősszel megkezdődhessen a tanítás. Három terem, egy galéria, egy könyvtárszoba, raktár, vizesblokkok állnak a rendelkezésre. Itt működik majd a városi médiacsoportot. Szeretnénk tűzzománc-csoportot indítani. Azok a csoportok, amelyek jól működnek az általános iskolákban, azok maradnak. Amíg kicsik a gyerekek, ez a megoldás a megfelelő számukra is. Ott helyben megkapnak mindent, inkább a tanár megy ki hozzájuk. Felső tagozatos, illetve középiskolás korban ide jár be. Most már a hatodik alapfokba léptünk, ami azt jelenti, hogy utána következik a továbbképző évfolyam, aki állami vizsgát tesz hatodikban, az folytathatja. Nekik itt tudunk továbbképző évfolyamot indítani. A tervek szerint városi szakköröket is itt működtetünk majd, és szeretnénk hétvégeken is nyitva lenni, foglalkozásokat tartani.

- Hány főre tehető a beiratkozott tanulók száma az iskolában?

- Közel hatszáz tanulónk volt Szentesről. Működik a Deák Ferenc, a Koszta József, a Kiss Bálint református és a Szent Erzsébet katolikus iskolákban, illetve a Hegedűs László Helyőrségi Klubban. Az alapfokú művészeti oktatás mellett szakképző intézménnyé válunk, ami azt jelenti, hogy felnőttképzéssel is foglalkozunk. Hamarosan kidolgozzuk annak nappali képzését.

Az igazgatónő elmondja még, hogy az ötéves évfordulóra évkönyvvel készülnek. Az anyag már összeállt, a könyv fotók, különböző dokumentumok segítségével mutatja be a sokszínű iskolát.

Lovas József


<<< Vissza