<<< Vissza

Csere a kispadon

2004. július 16.

 
Képünkön: Kozák László: Az a lényeg, hogy egy irányba "húzzon" a csapat. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Edzőváltás történt a Szentesi VK női felnőtt vízilabda-csapatának élén. A július 19-én kezdődő felkészülést Pengő László helyett Kozák László irányításával kezdi a legutóbbi bajnokság ezüstérmese. A történések hátterét az érintettek, valamint Beleon Zsolt, a klub elnöke segítségével osztjuk meg olvasóinkkal.

- Egy szék még üres az elnökségben, ide a női vízilabda-csapat fő támogatójának képviselőjét várták. Megtalálták-e az elmúlt hetekben azt a magánszemélyt vagy vállalatot, amely a női szakág szponzora lehet?

- Hadd kezdjem azzal, hogy közel egy órás megbeszélést folytattunk Magyar Józseffel, a Hungerit Rt. elnök-vezérigazgatójával - kezdte Beleon Zsolt. - Magyar úr meghallgatta elképzeléseinket, majd azt kérte fogadjuk el korábbi döntését. Egyelőre annyiban maradtunk, hogy figyelemmel kíséri tevékenységünket és eredményeinket. Ami a női szakág támogatóját illeti: három komoly lehetséges jövőbeni szponzorral állunk tárgyalásban. A lehetséges támogatók mindegyike azt szeretné, ha a televíziós közvetítések segítségével kapnának reklámlehetőséget, akár az MTV, akár más országos televízióban. Sokat dolgozunk, lobbizunk azért, hogy a szentesi vízilabda képernyőre kerüljön, akár összefoglalók szintjén is, ám konkrétumokról egyelőre nehéz beszélni.

A Hungerit Rt. támogatásának kiesése bizonyos pénzügyi hiányt eredményezett, és bár vannak kisebb szponzorok, még mindig kb. 3 millió forint hiányzik a női szakág gördülékeny működéséhez. Éves szinten ez összesen 5-6 milliós költségvetést jelent. Szerencsére, jó hírekről is be tudok számolni, hiszen a város vezetése, a polgármester és az alpolgármester részéről nagyon korrekt ajánlatot kaptunk, miszerint az esetleges LEN-kupa küzdelmek alatt a város állja majd a csapat szállásköltségét.

- Mi a helyzet a férfi csapat házatáján?

- Vidumanszky László a vezetőedző, érkezett Szabó Nándor, Tordai Árpád és Horváth Tamás, a csapattól minden bizonnyal távozik Zentai és Lavrisinyec.

- Nem várt fordulatként Pengő Lászlót Kozák László váltotta a női felnőtt csapat kispadján, meglehetősen furcsa körülmények között.

- Néhány szülő kifogásolta Pengő László stílusát, ahogy játékosaival beszélt, és ezt tudomásomra is hozták. Én elmondtam, hogy addig ezzel a témával nem vagyunk hajlandók foglalkozni, amíg írásban és névvel aláírva nem kérik a probléma megbeszélését. Ha komoly döntéseket várunk egy sportvezetéstől, akkor az a minimum, hogy a felvetés nevesítve legyen. Az edzői kar elhatárolódott a petícióban foglaltaktól. Pengő László munkájával kapcsolatban semmiféle kifogás nem merült fel, sem az ők, sem az elnökség részéről, a második hely őt igazolja. Nekem, mint elnöknek, kötelességem volt tájékoztatni az elnökséget erről a ügyről. A vezetőség végül azt a határozatot hozta, hogy Pengő László a petícióban megfogalmazott kifogásokat ha tudja, orvosolja. Erről tájékoztattuk Pengő urat, aki két-három nap gondolkodási időt kért, végül úgy döntött, hogy ilyen előzmények után nem vállalja a munkát a női szakágban. A szakvezetés Kozák Lászlót javasolta vezetőedzőnek, az utánpótláscsapat élére pedig Oltyán Gyula került, aki eddig a férfi szakágban tevékenykedett.

Pengő László a jövőben fiúcsapat mellett dolgozik majd. Semmiféleképpen nem akartuk elengedni őt a klubtól, hiszen olyan értékes személyisége a szentesi vízilabdának, akit nem szabad, hogy a helyi vízilabda nélkülözzön.
Pengő László így látja a történteket: - 21 éve edzősködöm és közel öt esztendőt dolgoztam a női szakágnál felnőtt- és utánpótlásszinten úgy, hogy eddig senkinek nem volt kifogása a stílusom ellen. Váratlanul ért a petíció, hiszen a bajnokság során semmilyen jelzés, bírálat nem ért a szülők részéről. Egyetlen szülő kérdezte meg az elmúlt idényben, hogy a lánya miért nem játszik többet. A Vasas elleni második hazai találkozón valóban feszült voltam, de a tét a döntőbe kerülés volt. Ennek ellenére sem a meccs előtt, sem utána nem volt probléma a lányokkal, bár megtörtént az, ami korábban még sosem, vagyis: a játékosok összeszólalkoztak a kispadon. A meccs után ezt is megbeszéltük. A bajnokság után gondolkoztam azon, hogy folytassam-e a munkát, érdeklődtem Szremkó Krisztinánál és Kozák Lászlónál is, hogy szeretnének-e leülni a felnőtt csapat kispadjára, de mindketten nemet mondtak. Az új vezetés kérte az elképzeléseimet a következő idényt illetően, ezeket átbeszéltük, majd érkezett ez a bizonyos petíció. A vezetés és az edzőkollégák is kiálltak mellettem, ennek ellenére, ilyen körülmények között nem vállaltam a további munkát.

Ez az év próbaév volt a csapat számára, az idényt a kísérletezésre, a játékosok felmérésére szántam. Hogy jól döntöttem, azt az elért eredményünk minősíti. Az alapszakaszban mindenkinek volt játéklehetősége. Biztos, hogy volt olyan szülő, aki többször szerette volna mérkőzés közben látni lányát, de a rájátszás már nem a szimpátiáról szól, itt kőkeményen az eredmény számít. Volt egy Varga Zita, Szremkó, Tóth, Molnár tengelye a csapatnak, őket nem lehetett kihagyni, a maradék három helyre pedig 18 játékos pályázott folyamatosan, így előfordulhatott, hogy ők kevesebb lehetőséghez jutottak a rájátszásban.

A történtek miatt nem haragszom senkire, de illett volna odajönnie hozzám annak, akinek problémája volt velem kapcsolatban. Akár szülőt, akár játékost bántottam meg, biztos vagyok benne, hogy meg lehetett volna beszélni ezeket a vélt, vagy valós sérelmeket. Mondom ezt azért, mert az utolsó közgyűlésen szót kért az a szülő - aki később ellenem aláírást gyűjtött -, aki akkor mindössze annyit mondott: senkivel semmi baja, csak azt szeretné tudni, hogy az új klubvezetés hogyan képzeli el a női szakág jövőjét. A jövőben pedig a szentesi női vízilabdával kapcsolatban nem kívánok nyilatkozni.

Az új vezetőedző, Kozák László, 31 éves, elmondása szerint hétéves kora óta látogatja az uszodát. Pályafutását Benedek Tibornál kezdte, majd több edző keze alatt dolgozva jutott el a felnőtt csapatig. Később a tanulást választotta, Szegedre, majd Prágába került, ahol a Slavia edzéseit látogatta. '99-es hazatérése után újra a szentesi vízilabdáért tevékenykedett, immár edzőként. Előbb Csányi László mellé került, akitől sokat tanult, csakúgy, mint dr. Tóth Gyulától. Végig a lány utánpótlás mellett dolgozott, egészen 2004. július 9-ig, amikor is a felnőtt csapat irányítását bízták rá.

- Nem mondtam azonnal igent a felkérésre - mondja az új szakvezető -, mert szerettem volna továbbra is a fiatalokkal dolgozni. Jó csapat, remek közösség alakult ki az évek során. Szakmailag nem tartom magam alkalmatlannak a vezetőedzői posztra, úgy gondolom, hogy megtudom oldani a feladatot, bár még korainak tartom, hogy én vagyok a felnőtt csapat szakvezetője. Szívem szerint még két évet az utánpótlás mellett töltöttem volna.

- Melyek a legfontosabb elvárások önmagával szemben?

- Folyamatosan tanulni, meghallgatni szakemberek tapasztalatait, véleményét. Igyekszem mindenkitől ellesni a szakma fortélyait és azokat alkalmazni.

- Nem tart a feladattól?

- Nem, mert ismerem a játékosokat, és remélem minél kevesebb konfliktussal tudunk együtt dolgozni. Edzőként mindig próbáltam tompítani azokat a dolgaimat, melyek támadhatóvá tesznek. Mindenkivel szeretném megtalálni a közös hangot, igyekszünk mindent megbeszélni a játékosokkal. Munkámban alávetem magam a csapat érdekeinek, és attól sem félek, ha esetleg bocsánatot kell kérnem valakitől. Összetartó csapatunk van, a játékosok szeretnek dolgozni, tudják, mi a dolguk, nekem elsősorban az irányelveket kell megadnom. Az a lényeg, hogy egy irányba "húzzon" a csapat.

- Pengő Lászlóval beszélt-e az edzőváltás óta?

- Igen, és remélem, hogy továbbra is megmarad köztünk az a viszony, ami eddig volt. Sokat tanultam tőle az elmúlt két év során, szakmailag, emberileg egyaránt.

- Hogyan alakul a játékos keret összetétele? Mikor kezdődik a felkészülés?


- Három-négy budapesti játékost szeretnénk igazolni, akik egy része tehetséges fiatal, a többiek rutinos játékosok, a csapatépítés szempontjából jó szellemű sportolóknak számítanak. A tavalyi keretből öt játékossal minden bizonnyal nem kötünk szerződést, helyettük fiatalokat hozunk az első csapathoz. Az alapozást július 19-től kezdjük, és bár a bajnokság csak októberben kezdődik, lesz munkánk bőven. Az összeszokáshoz idő kell, és fizikailag is szeretném olyan állapotba hozni a társaságot, hogy méltó ellenfelei lehessünk bármelyik hazai csapatnak.

H. V.


<<< Vissza