<<< Vissza

Strandturizmus

2004. július 16.

 
Bár az idei szeszélyes időjárás sehogyan sem akarja kegyeibe fogadni a strandolókat, a ligeti uszodában mégis szép számmal jelenik meg a város apraja-nagyja délutánonként.

Pengő László az uszoda vezetője szerint azonban ez mégsem az igazi : "A vendégszámunk meg sem közelíti a tavalyit. Van egy állandó csapat, akik mindig idejárnak - a sportolók és az úszni tanulók - nagyjából 300-400 ember, de ennél jóval több vendéget is tudnánk fogadni."

Főszezonban megközelítőleg 1000-1200 ember tartózkodik a strandon. A strand vezetője elmondta: a vendégszámcsökkenés köszönhető annak, hogy több hasonló fürdő is van a környéken (Hódmezővásárhely, Gyopárosfürdő, Cserkeszőlő) így a látogatók száma megoszlik. Sajnos a helyi medencék száma és nagysága nem tudja felvenni a versenyt a korszerű, és modern welness centrumokkal. Megnyugtató azonban, hogy ma már a termálvíz mennyisége és minősége is jónak mondható.

Sokak számára biztosan ismeretes, hogy több hónapig nem üzemelt a melegvizes rész, mivel az ÁNTSZ nem találta megfelelőnek a termálvíz minőségét. A strand vezetői megoldották a problémát és ma már a kutatótól kapják a kifogástalan minőségű melegvizet.

A strandnak rugalmas nyitva tartása, reggel 5 órakor már beengedik az úszókat, és este 9-ig bárki látogathatja a strandot.

Az uszoda melletti faházakban és kempingben főszezon alatt mindig teltház van. Pengő László elmondása szerint sok a visszatérő vendég. Számos törzsvendég van Hollandiából, Németországból, Ausztriából és itthonról is.

A kempingben sok a sátor, de itt is érezhető a vendégek hiánya. Harm Lautenbach Hollandiából, Hoorn-ból érkezett Szentesre a feleségével Gerdával és lányával Moniqe-kal. Igazi törzsvendégek. Húsz éve minden nyáron két hónapot töltenek a városban. "Annak idején egy kollégám ismert egy magyar családot Szentesen - mesél a kezdetekről Harm. Dicsérte a várost, és azt mondta, hogy érdemes eljönni. Az évek során nagyon megszerettük és valóban jól érezzük itt magunkat." A Lautenbach család sátra egyébként tényleg megfelel arra, hogy két vagy akár több hónapig is ellakjanak benne. Mindennel fölszerelt, és teljes a kényelem. Így tényleg csak a pihenéssel "kell" foglalkozniuk.

A holland családfő és lánya csupán egyetlen dolgot kifogásol a a magyarokban és az országban. "A magyar emberek mindig csak rohannak és hajtanak. Nem mennek el hosszabb szabadságra, mert nem tehetik meg a munkájuk miatt. Pedig mindenkinek szüksége lenne pihenésre és kikapcsolódásra."

A kedves holland családtól elköszönve kíváncsi voltam a strandon sétáló fiatalok véleményére is. Mi tetszik nekik, és mit hiányolnak? A szentesi Kardos Zoé (14) és a nagymágocsi Nagy Magdolna (17) elégedettek a strand szolgáltatásaival. " Igaz nem túl gyakran jövünk ide, de szeretjük ezt a helyet. Kellemes a környezet és a vízzel sincs gond. Nagy Magdolna egyetlen dolgot hiányol "nagyon kevés a napozóágy. Ha kicsit többen vannak már biztosan nem jut."

Az utóbbi időben sokat hallhattunk a kabinbérlők panaszairól is. Nemrégiben végre sikerült megegyeznie a szentesi strand kabinbérlőivel Szirbik Imre polgármesternek. Sokak előtt ismeretes: a bérlők nagyon soknak találták a bérlet árát a szolgáltatások színvonalához képest, és ezért petíciót is benyújtottak a város vezetőjéhez.

Tomcsányi Ferenc a strand igazgatója elmondta: a törzsvendégek szerették volna visszakapni a bérlet árának a felét (a teljes bérlet összege 123 ezer forint egy évre), hiszen az elmúlt évben több, mint fél évig nem lehetett használni a melegvizes részt, mert az ÁNTSZ nem találta megfelelőnek a víz minőségét és lezáratta a medencéket. Ugyancsak kifogásolták a kabinok minőségét is: nincs bennük fűtés és világítás sem.

Szirbik Imre polgármester, és a kabin bérlői megtalálták a megoldást és megegyeztek. Így a januárban megváltott éves bérletek érvényességi idejét meghosszabbították: 12 hónap helyett 14 hónapig vehetik igénybe a tulajdonosok az uszodai szolgáltatásokat. Arra még egy ideig sajnos nincs lehetőség, hogy a kabinokba fűtést és világítást vezessenek be. A bérlők hattagú képviselő-csoportja bízik abban, hogy a jövőben még kapnak néhány hónap kedvezményt az elmaradt medencehasználatokért.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza