<<< Vissza

Új államtitkár

2004. július 16.

 
Dr. Gombos András személyében új államtitkára van a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnak. Kiss Zoltán távozását követően Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke jelölte a posztra. Dr. Gombos Andrást a párt ügyvivő testülete egyhangúlag támogatta új beosztásában.
Gombos doktor a párton belüli agrártagozatnak immár tíz éve elnöke. Mint mondja, ez a szakértői csapat alakította ki a korszakváltás programjának agrárfejezetét, de ott volt a koalíciós megállapodások tárgyalásánál is. Most jelölték a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkári posztjára.

- Voltak elképzeléseim arról, hogy melyek azok a területek, amelyeket vinni szeretném. Erről Persányi Miklós miniszterrel, valamint pénteken Medgyessy Péter miniszterelnökkel tárgyaltam. Nem volt nehéz megállapodnunk, hiszen mielőtt még elmondtam volna az elképzeléseimet, ő már sorolta azokat a területeket, melyekkel megbízna.

Sorolja a feladatokat: agrár témákban, agrár környezetgazdálkodás, tájgazdálkodás területe. Hozzáteszi: ez abszolút speciális, uniókomfort támogatási és gazdálkodási forma azokon a területeken, melyek erre kijelölést kapnak. Ezek az úgynevezett érzékeny területek, vizes élőhelyek, valamint gyenge termékadottságú területek. Ebben a két tárcának a környezetvédelmi minisztériumnak és a KVDM-nek szorosan együtt kell működni.

- Ennek megvan a realitása, valamikor 2009 táján várható, akkor megközelítően másfélmillió hektár területet érint Magyarországon és mintegy 300 ezer ember életkörülményeit befolyásolja. A programnak szerves tartozéka a vidékfejlesztési program. A területfejlesztésben szeretnénk sokkal markánsabban megjeleníteni az agrárgazdálkodás, a tájgazdálkodás jelentőségét, fontosságát, támogatottságát. A jelöléskor három hét gondolkodási időt kértem. Tájékozódtam, nagyon sok emberrel beszéltem, amikor eljutottam odáig, hogy érzem, ebbe a dologba tudok valamit tenni. Igent mondtam azzal, amennyiben az elképzeléseimet támogatják.

Dr. Gombos András elmondta, ez az egyik része a dolognak. A másik a Vásárhelyi-terv.

- Ami azt jelenti, hogy a Tisza jussát visszaadjuk A biológiai életet vissza kell adni - jelentette ki az államtitkár. - Ennek is része az agrárkörnyezet-gazdálkodás. A miniszterelnök úr fölkért, hogy ezt a programot próbáljam a jelenlegi holtpontról kimozdítani. Hozzá a csapatot már félig-meddig meg is szerveztem, tehát máris működőképes a rendszer. Mindezt menedzselni akarom. Minden területen megvannak a kiváló vezetők, szakemberek, akik ezt el tudják végezni. A program többrészből áll. Az egyik a vízügyi beruházás, a másik a területfejlesztés a vidékfejlesztéssel egybekötve, a harmadik az agrár környezetgazdálkodás és a tájgazdálkodás. Megvalósítása több tárca feladata lesz. Ezeket koordinációban kell elvégezni. Nagyon fontos feladat még a mezőgazdasági veszélyes hulladékok kezelése. Minden rothadó dolog veszélyes anyag. Úgy kell kezelni, hogy a környezetet ne terhelje, ugyanakkor hasznosítható legyen. Szentesen is készül ilyen projekt.

- Négy dolgot említett...

- A negyedik a termálenergia visszacsatolása. Valamikor ez kormányprogram volt. Mindezek viszonyában szeretnék tevékenykedni. Ehhez kormányprogram szükséges, utókezelésére is kormányprogramot kell készíteni. Ennek az elindításában szeretnék tevékenykedni. A magyar mezőgazdaságnak ezen a téren 2009-ig van tűrése. Utána nagyon szigorú uniós szabályok lépnek be.

- Mennyire számít a helyben lévő, érintett szakemberekre?

- Szellemiségemet tekintve én innen táplálkozom, Szentesről. Nyilvánvaló, hogy számítok a helybeli szakemberek tanácsára, támogatására. Őket is bevonom ebbe a munkába. Magyarországon a vízügyi szakma magasan képzett, kvalifikált szakemberekből áll.

- Szentes mennyit profitálhat mindebből?

- A program nemcsak Szentest érinti, hanem az egész országot. Természetesen abból a város is profitálhat.

- Mikor áll munkába új munkahelyén?

- A miniszterelnök úr augusztus 1-jén jön vissza a szabadságáról.

Lovas József


<<< Vissza