<<< Vissza

Aranyérmes szakácsok

2004. június 25.

 
Képünkön: A verseny után (balról jobbra) Dimák Árpád, Szikora Péter és Mészáros Mónika.

Tudták, hogy Dimák Árpád, a területi kórház főszakácsa az ország legjobb szakácsa? A P. DUSSMANN Kft. által üzemeltetett konyhák munkatársai részére kiírt országos versenyen ugyanis a szentesi fiatalember, valamint segítője, Mészáros Mónika bizonyult a legjobbnak. Dimák Árpáddal stílszerűen egy hidegtál mellett készítettem a beszélgetést.

- Hogyan jutottak el a budapesti versenyre?

- Pályázatot írt ki a kft., mégpedig hagyományos, magyar étel kategóriában illetve a kímélő, fitness étel kategóriában egy melegkonyhai ételsorral lehetett nevezni. Mi az utóbbit választottuk, könnyű, polgári zöldséglevest sonkás burgonyagombóccal, rostonsült halnyársak (harcsából) kapormártással és kertészfelfújttal, valamint desszertként St. Hubertus narancskrém kelyhet készítettünk. Tíz adagra kellett elkészíteni a recepturát, de fontos volt, hogy könnyen, gyorsan elkészíthető étel legyen. A választott étel receptjét elküldtük, ezt elbírálták és meghívtak a versenyre.

- Hogyan zajlott a döntő?

- Délután egykor "startolt" a mezőny a budapesti Szent János kórház konyhájában. Saját edényt, nyersanyagot kellett vinni, félkész alapanyaggal nem lehetett versenyezni. Tizenegy, két fős csapat kezdte a versenyt, amelyre minden csapatnak másfél óra állt a rendelkezésére. Olyan cégek konyhái képviseltették magukat, mint a Bosch, a Belügyminisztérium, a Gazdaságkutató Rt., a Pénzügyminisztérium valamint több fővárosi és vidéki kórház konyhája. Amíg mi dolgoztunk, a zsűri és köztük Szikora Péter, a Knorr bemutatóséfje figyelte az étel készültét. Miután végeztünk, kezdődött a "lezsűrizés", vagyis az étel pontozása. Az ételt úgy kellett felszolgálni az öttagú zsűrinek, mintha étteremben lettünk volna. A szakemberek pedig pontoztak: a beérkezett pályázat tartalmát, kivitelezhetőségét, az étel külalakját, ízvilágát. A pontozás után pedig mi örülhettünk, az általunk elkészített ételsor bizonyult a legjobbnak. A második helyen a zalaegerszegiek, a harmadikon a Szent János kórház csapata végzett. Oklevelet, aranyérmet, ajándékcsomagot, asztali HI-FI-t és egy üveg portói bort hozhattunk haza jutalomképpen. Utóbbit másnap munkatársaimmal közösen fogyasztottuk el.

- Ez egyszeri megmérettetés volt, vagy indulnak legközelebb is hasonló versenyen?

- A közétkeztetők országos versenyén is szeretnénk bemutatni mit tudunk, itt már több nevező csapat van, 50-60 nevezés is érkezhet, a versenyre pedig 12-13 csapatot hívnak be. Hogy milyen étellel, még nem tudom, de mindent megteszünk, hogy ott legyünk a legjobbak között.

H. V.


<<< Vissza