<<< Vissza

Emléktáblára is futotta

2004. június 18.

 
A Szentes Városért Közalapítvány alapszabályának értelmében a kuratórium köteles minden évben számot adni a képviselő-testületnek az év folyamán végzett munkájáról, valamint pénzügyi helyzetéről. Az alapszabály előírja azt is, hogy ezt nyilvánosságra kell hozni a Szentesi Élet hasábjain. Az alábbiakban az elmúlt évről szóló beszámolót ismerhetik meg az olvasók.

2003-ban a kuratórium személyi összetételében nem történt változás: elnöke Labádi Lajos, tagjai Bucsány György, Gidófalvy György, Móra József, Tabajdi György.

Az év folyamán a kuratórium 3 alkalommal ült össze (máj. 14., júl. 15., okt. 30.); összesen 21 napirendi pontot vitatott meg. Az ülések határozatképesek voltak, s minden döntés teljes egyetértésben született.

A kuratórium előző évi munkájáról 2003. máj. 22-én számoltunk be a képviselő-testület előtt. Augusztus végén az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága időszaki vizsgálatot tartott a közalapítvány javára történt 1999-2002 közötti befizetéseket illetően. A vizsgálat során felmerült szakmai kérdésekre a közalapítvány könyvelési munkáját végző Tímár Ferencné mindenben kimerítő és dokumentált választ adott. A vizsgálatot végzők számszakilag mindent rendben találtak, s elismerésüket fejezték ki a pontos, szabályos és precíz ügyvitelért.

2003 folyamán 11 pályázat ügyében döntöttünk, amelyek közül 9-et anyagi támogatásban részesítettünk. A nyertes pályázatok között volt két gyermekekhez kötődő rendezvény:
- az egyiket a "Mosolygósabb Régióért" Egyesület nevében Dömsödi Teréz egyesületi elnök nyújtotta be, amelyben egy meseíró verseny támogatását kérte. A környezetvédelem témakörében meghirdetett versenyre 52 pályamű futott be, néhány a határon túli magyar lakta területekről. A zsűriben Bucsány György képviselte a kuratóriumot.
- a másikat a helyi Szabadidős Sportklub, valamint a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma 61. sz. Szentesi Szervezete nevében Léhi Gábor klubelnök nyújtotta be, amelyben a Gyermekek Világnapja alkalmából rendezendő gálaműsor lebonyolításához kérte a közalapítvány anyagi támogatását.

Ugyancsak a Szabadidős Sportklub kérte a kuratóriumot, hogy a II. Rákóczi Ferenc fejedelem által vezetett kuruc szabadságharc kezdetének 300. évfordulójának emlékére készítendő emléktábla költségeihez járuljon hozzá. Az emléktáblát Máté István szobrászművész készítette el, leleplezésére szeptemberben került sor a Rákóczi Ferenc utcai óvodánál.

A kuratórium támogatta a Koszta-emlékalbum, továbbá két ismeretterjesztő helytörténeti kiadvány megjelentetését, amelyek a Koszta József Múzeum gondozásában készültek:
- az egyik Langó Péter és Türk Attila régészek összeállításában jelent meg Honfoglalás kori női sír Szentes-derekegyházi oldal határrészről címmel;
- a másik A bolgárkertészkedés hagyományai Szentesen és környékén címen látott napvilágot.
A fentieken kívül támogattunk még két hangszervásárlást, valamint egy tehetséges szentesi diák külföldi tanulását. A pályázatok támogatási összege összesen 485.000 Ft-t tett ki.

A kuratórium tagjai ezúton is hálás köszönetüket fejezik ki mindazoknak a gazdasági társaságoknak és magánszemélyeknek, akik egyéni adományaikkal támogatták a kulturálódást, a helyismeret elmélyítését és a városfejlesztést szolgáló nemes célokat. Továbbá külön köszönetet mondanak azoknak az ismeretlen támogatóknak, akik a személyi jövedelemadójuk 1%-át a közalapítványnak adták. Abban reménykedünk, hogy e névtelen jótevők száma az elkövetkező években növekedni fog. Külön köszönetünket fejezzük ki Pongó Gyulánénak, Tímárné Stabarecz Teréznek és Váriné Kádár Margitnak, akik önzetlenül végzik a közalapítvány könyvelését, ezzel is segítve működésünk törvényességét.

A kuratórium tagjai nevében

Labádi Lajos
elnök


<<< Vissza