<<< Vissza

Az oktatás jobbításáért

2004. június 18.

 
Ez év januárjában a művelődési és oktatási bizottság megbízásából -ideiglenes jelleggel -albizottság alakult, melynek feladata a hátrányos helyzetű és veszélyeztetett gyerekek oktatási problémáit vizsgálja. A munkacsoport összetétele: Rácz Lászlóné, Gágyor Jánosné, Váczi Györgyné, László Gyöngyi, Giricz Márta, Lakatos Józsefné, Oltyán Lajos, Négyesi János, Gál Antal. Mint elnök, ezúton is szeretném megköszönni önzetlen munkájukat.

Az albizottság tagjai minden óvodában és általános iskolában felmérés és interjú módszerével több mint 1100 gyermek körére terjedő vizsgálatot folytattak és ennek alapján állítottuk össze beszámolónkat. Ezt a júniusi ülésén tárgyalja meg az oktatási bizottság.

Ebből az anyagból számszerűsítve kiderül, hogy Szentesen a gyermekek 5-7 százaléka veszélyeztetett és kb. 30 százalékuk hátrányos helyzetű. Kiderül továbbá, hogy a gyermekek 20 százaléka, tehát minden ötödik gyermek városunkban valamilyen tanulási problémával küszködik. Erről sem a gyermek, sem a szülő nem tehet. Az a dolgunk, hogy a szülőkkel együttműködve ezt tudjuk kezelni, minél több segítséget megadjunk a gyermekeknek.

Az albizottság javaslatokat fogalmazott meg az intézményvezetők és a fenntartó számára is. A javaslatok lényege, hogy ez a munka a jelenleginél jobban koordinált legyen, hogy ne maradjon ki gyermek a rendszerből, hogy nyomon követhető legyen személyre szabottan a fejlesztése. Nem engedhetjük meg azt, hogy a gyerekek bármilyen technikai akadály miatt ne részesüljenek az őket megillető ellátásban.

Továbbá fontos azt látnunk, hogy az iskolai korrepetálás nem azonos a fejlesztéssel, előbbi felzárkóztatást valósít meg. A kettő együtt hatékony csak. Ezért kell mindkét oldalt erősíteni a lehetőségek függvényében. A fejlesztő munkánál a személyre szabottság és a folyamatosság a két legfontosabb kritérium.

A képviselő-testület eddig is nyitott volt ezekre a gondokra, felvállalta a témával kapcsolatos feladatokat, amelyek közül sok nem törvényi kötelezettség. Ezért bízunk abban, hogy javaslataink meghallgatásra és lehetőség szerint támogatásra talál.

Janó Tibor
albizottság elnök


<<< Vissza