<<< Vissza

Egynyári növények

2004. június 18.

 
Az egynyári növények hosszúnappalos növények, ami azt jelenti, hogy a nyári hosszú megvilágításban nyílnak. Fénykedvelők, igénylik a teljes megvilágítást. A fény mellett a víz és a pára mennyisége is meghatározza növényeink fejlődését, állapotát. A szárazságtűrő növényeket elegendő kiültetés után a gyökeresedésig öntözni, a vízigényes növényeknek azonban a kielégítő fejlődéshez 600-1000 mm vízre van szükségük.

Széles tűrőképességük miatt a legtöbb faj szélsőséges területeken is kielégítően fejlődik, de a legszebben a közömbös kémhatású, az enyhén meszes, vagy az enyhén lúgos talajokon díszítenek. A tavaszi kiültetés előtt és után nitrogén műtrágyát adjunk. A kiültetés után ügyeljünk, hogy a műtrágyaoldat ne legyen töményebb 0,4 %-nál, ami azt jelenti, hogy egy 1 liter vízbe 4 gramm pétisót oldunk fel. Tíz liter oldatot öntözzünk ki négyzetméterenként, de előtte locsoljuk be a területet, mert különben a gyökereken keresztül felszívódó oldat perzselést okozhat.

Használhatunk granulált lombtrágyát is (Wuxal), amit a virágzás előtt kell kijuttatni. 1 liter vízbe 2 grammot kell feloldani, és ezt kijuttatni a növényekre. A virágzás intenzitását kálium tartalmú műtrágyával tudjuk fokozni. Ahhoz, hogy a szárrészek egyensúlyban legyenek a virágokkal leghatásosabb, ha komplex műtrágyát használunk. Ha virágunk minden igényét maximálisan kielégítettük, akkor is számolnunk kell külső környezeti tényező károsító hatásával, ez pedig a szél. Ennek kivédése érdekében a magas növényeket szélvédett helyre kell ültetnünk, ellenkező estben a tövek megdőlnek, a virágok letörnek.


<<< Vissza