<<< Vissza

Pályázatok: a középiskolák viszik a prímet

2004. június 18.

 
Egy út van, pályázni és pályázni kell! Szirbik Imre polgármester ezzel kapcsolatban így fogalmazott: olyan ez, mint a sörétes-puskával való vadászat, az ember megcélozza a lelőni kívánt vadat, és vagy talál, vagy nem. Beleöljük a tisztességes munkát, elvégezzük a velejáró hatalmas adminisztrációt, tudjuk, az eredmény nincs arányban a befektetett munkával.

A városvezetés azon köztisztviselők, közalkalmazottak munkáját ismerte el, akik az elmúlt fél évben eredményes pályázatokat írtak. A dilemma ilyenkor mindig azonos: hogyan lehetne a gazdasági feltételeket úgy módosítani, hogy a célokat minél jobban megközelíthessük.

Az és első felében az önkormányzat és hozzátartozó intézmények összesen 118 pályázatot nyújtottak be. Ez a szép számú pályázat közel másfélmilliárd forint megtakarítását tartalmaz. Nyolcvan pályázat még nem került elbírálásra, tehát a remény még él, hogy a papíron lefektetett óhaj valósággá válik. Az intézményterületen 27 pályázat mintegy 41 millió, az önkormányzatnál 3 pályázat közel 1,3 millió forintot nyert. A polgármester elmondta, igazán akkor lehet értékelni ezt a munkát, ha figyelembe vesszük, a költségvetés az egész városra nem tudott ennyit biztosítani.

Kiemelte a legeket. A legtöbb pályázatot a Városi Könyvtár Kht. nyújtotta be. A 118-ból 15 munkát a könyvtár munkatársai készítettek el, igaz, a legtöbb pénzt nem az ő pályázataik hozták, a pálmát a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola vitte el, két pályázaton 13,6 millió forintot nyertek, nem sokkal megelőzve a Boros Sámuel Szakközépiskolát, az oktatási intézmény szintén két nyertes pályázaton kapott 12,7 milliót.

A pályázatírás senkinek sem az alapszakmája. Napi munkája mellett végzi ezt a tevékenységét. Ezért döntött úgy a testület, hogy - bár a közigazgatási hivatal kifogása alapján kénytelen volt visszavonni az erre vonatkozó jutalmazási rendeletét -, továbbra is meg kívánja becsülni a pályázók munkáját. A polgármester úgy fogalmazott: ezzel a tisztességgel elvégzett tevékenységet kívánják elismerni.


<<< Vissza