<<< Vissza

Kiséri napok a belvárosban

2004. június 18.

 

Miként Farkas Sándor országgyűlési képviselő fogalmazott, üzenet értéke van a változtatásnak. Jelzi, hogy a szervezők mára olyan szintre emelték az évek során hagyománnyá váló rendezvényt, hogy az mára kinőtte a Nagyörvény és Farkas Antal utcák kereszteződését. De jelzi azt is, hogy a kiséri városrész ismét beljebb került egy fokkal Szentes vérkeringésébe.

- Két esztendeje, amikor megnyithattam az akkori kiséri napokat, azt kívántam, ne érezze magát hátrányban egyetlen szentesi család sem azért, mert nem a belvárosban van az állandó bejelentett lakóhelye - folytatta a honatya. - Örömmel olvastam a hírt, hogy éppen a Kisérben, Szentes legmélyebb területén indul majd el a csatornázási program. A dolgos hétköznapok között kell, hogy az ember időnként megpihenjen. Hogy összejöjjön a barátaival, hogy ismert és ismeretlen emberek táraságában feltöltődjön. Erőt gyűjtsön az újabb kihívások, az újabb feladatok megoldásához. Ezeknek a lakóhely szerinti rendezvényeknek az a különös varázsa, hogy a kisközösségek még inkább közelebb kerülhetnek egymáshoz. A családok még jobban megismerhetik egymást.

Szirbik Imre polgármester megnyitó beszédében szólt arról, hogy a nyolc alkalomból először ad helyet a művelődési és ifjúsági ház. A mostani rendezvény valamelyest más lesz, egyrészt azért, mert ez alkalommal a kisériek a város másik részébe jöttek el ünnepelni. Tették mindezt szorgos munkájuk közepette. Hiszen járdát, utat építettek és most elkezdik, másfél éven át elviselik a csatornázás minden nyűgét, hogy utána a város legfejlettebb, struktúrájában, kommunális ellátottságában a legkiegyensúlyozottabb területe legyen a városnak. Kisér újjáéledését az is mutatja, hogy a mostani beiratkozások kapcsán a legtöbb gyerek innen, a megújuló Kisérből iratkozott be.

A felszabadult jó kedvé lett a rendezvény. A programoké. Abban az idén is mindenki megtalálhatta az érdeklődésének megfelelőt. Azért volt, aki megjegyezte, eljött ugyan a városközpontba, de talán a Kisérben jobban érezné magát. S hogy eltelepült a rendezvény, okát a főszervező Dömsödi Teréz ekképpen foglalta össze:
- A környék önmagában véve már nem igazán alkalmas arra, hogy ott kulturált szórakoztató rendezvényeket tartsanak. Gondolok itt a városrész ilyetén adottságaira, megfelelő kiszolgáló létesítmények hiányára. Közel van az idősek otthona is. A bentlakóknak nyugalomra, csendre van szükségük. Szervezéskor arra is gondolnunk kellett, hogy elindul a szennyvízhálózat építése. Ami nehézzé tehette volna a közlekedési viszonyokat. Folyton csak az lebegett előttünk, hogy biztonságos hátteret adjunk a munkánknak.

Másnapra többen voltak. Jöttek-mentek az emberek. A szereplők közül kik tetszettek a legjobban a közönségnek? A sztárvendégeknek egyértelműen sikere volt, hasonlóan a Hegyközcsatári Dance Club táncprodukciójának. De ide sorolhatjuk a rimaszombati református templom Tompa Mihályról elnevezett kórusának műsorát.

- Új volt a helyszín - folytatta Dömsödi Teréz. - Egyre nehezebb a dolgunk. Nem kaptunk városi támogatást. Központi forrás nélkül nem megy. Amíg kapunk támogatást, addig fog élni a rendezvény. Városrészben szabad, lehet gondolkodni. Más városrészekből, így Felsőpártról sokan látogatták rendezvényeinket. De jöttek vidékről is, mint például Csongrádról, Derekegyházáról, még New Yersey-ből is. Azt mondtuk, ma már mindenki számára nyitott kell, hogy legyen az egész. Valaha kibékíthetetlen ellentétek feszültek egyes városrészek között. Arról még ne nyilatkozzunk, hogy jövőre mi lesz.

Elmondhatjuk, a rendezvénynek elsősorban a közönség volt a nyertese. A főszervező kiemelte a nemzetközi irodalmi pályázat, szinte Románia egész magyarsága megmozdult. De írtak Szlovákiából, Magyarország délalföldi régiójából. Három kategóriában, három korcsoportban hirdették meg, a Bucsány György, dr. Imre Ernő és Dömsödi Teréz alkotta zsűri 16 díjat ítélt oda. A románok zömét elvitték. A különdíjasok között már van szentesi is. A Csillagszem tehetségkutató verseny első helyezettjei: Verbó Ákos könnyűzenei kategóriában, Molnár Dóra moderntánc egyéniben nyújtott kiemelkedőt, ők szentesiek. Dicséretet kapott a Pollák Antal Szakközépiskola nemrég alakult színjátszó csoportja.
A végére még jutott meglepetés is: a színpadi tűzijáték. Ami szerintünk még nem volt Szentesen.

L. J.


<<< Vissza