<<< Vissza

Kelta utazás Fiannával

2004. március 19.

 

A városszerte felbukkanó, szokatlanul igényes kivitelű plakátok különleges eseményre invitálnak. Március 25-én, csütörtökön 19 órakor a zeneiskolában a teljes Fianna együttes lép színpadra: az a felállás, amelyik Angliában és Írországban is hatalmas sikert aratott. Vagyis, itt lesznek a zenekar angol tagjai is! A szenzációs hírt a Fianna szentesi ütőhangszeres művésze, Kertész Ákos kommentálta.

- Amióta külföldön bebizonyosodott a formáció életképessége, azóta szeretnénk, ha ez a felállás eljutna egyszer Magyarországra is. Azt, hogy ez most megvalósul, elsősorban a budapesti Kovács Beátának köszönhetjük. Ő énekegyüttesben énekel, tehát ízig-vérig zenész, aki hobbiból foglalkozik koncertszervezéssel. Amikor kijött a Fianna második lemeze, a "Crame On!", felajánlotta a segítségét annak érdekében, hogy egy magyar miniturné létrejöhessen. A szentesi előadás a turné ötödik állomása. Megmondom őszintén, megijedtem, amikor kiderült, hogy el fog jönni ez a formáció Magyarországra. Ugyanakkor az első, ami eszembe jutott, az volt, hogy nagyon-nagyon szeretném, ha ide, Szentesre is eljutnánk. El kell mondanom, hogy annyira pozitív hozzáállást és támogató segítséget kaptam a zeneiskolában elsősorban Mihály Béla igazgatótól, hogy nem ütközött nehézségekbe a koncert lebonyolítása. Ő a lehetőségekhez képest mindenfajta támogatást megadott nekünk.

Napjainkban az ír zene szinte populáris műfajjá nőtte ki magát, elsősorban Michael Flatley-nek köszönhetően. A mi zenekarunk egy különleges együttműködés eredménye! Létezik ír zenekar, ír-angol zenekar, de angol-magyar zenekarról nem tudok, ebben a stílusban legalábbis! Ebből kifolyólag sajátságos, egyéni hangvétel alakult ki a Fiannánál. Nem mondhatom, hogy ír-kelta zenekar vagyunk, azt meg pláne nem, hogy magyar folk-együttes lennénk. A különböző elemek összeérnek ebben a dologban, mivel mindenki azt teszi hozzá, ami benne van. Olyan világzenei hangzás alakult így ki, ami szerintem példa nélküli!

A Fianna angol zenészei közül a harmonikás Luke Daniels közreműködött "A Gyűrűk Ura" filmzene készítésében, valamint abban a Riverdance nevű zenekarban, ami a Flatley előtti produkció volt. Most a Jethro Tull főnökével, Ian Andersonnal játszik közös projektben. A bőgős Rick Foot jelen pillanatban Dick Heckstall-Smith-szel, a Colosseum szaxofonosával zenél, többek közt. A lemezen ír dudán játszó angol srác most apai örömök után van, ezért ezt a turnét nem tudta elvállalni. Helyette barátja, Timothy Dowd jön, aki egyébként ír! A mi jelenlétünk pedig azt hangsúlyozza, hogy nem autentikus kelta zenekarról van szó. Ezt az én feladatom is kizárja, mivel azzal hívtak a zenekarba, hogy modern ritmizálást próbáljam képviselni, összekeverve azt a tradicionális ritmuselemekkel.

A "Crame On!"-nak még nem volt magyarországi lemezbemutató koncertje, ezért most ez az anyag lesz hallható. Jegyeket a zeneiskolában elővételben lehet vásárolni.

Olasz Sándor


<<< Vissza