<<< Vissza

Nyílik a tőzike
 Zöldrovat

2004. március 19.

 
Nemcsak a díszbokrok bogyói színesíthetik a téli kertet, hanem sok virág is kibontja szirmait a fák és cserjék védelme alatt. Ezekből szeretnénk kiemelni néhányat. Elsők között a szártalan kankalin (Primula vulgaris) virágzik. A kertben félárnyékos helyre ültessük.

Szintén a félárnyékos helyet kedveli a hóvirág is. Az apró hagymáit most, márciusban célszerű a virágok elnyílása után egymástól 5-6 cm távolságra dugdosni 8-10 cm mélyre. Három-négy évente ajánlott a sarjhagymákat felszedni, hogy nagyobb virágok fejlődjenek.

Még kopárak a fák és cserjék, de már a tavaszi tőzike (Leucojum vernum) bókoló csengettyű virága virít. A hagymáit ősz elején már földbe kell dugni, a kert félárnyékos részébe 10 cm mélységre. Ennek a hagymáit ne bolygassuk, szétültetésre csak akkor kerüljön sor, amikor már csak virág nélküli leveleket hoz.

Az első tavaszi virágok megjelenéséig díszítheti az erkélyt vagy a bejáratot a díszkáposzta. Félárnyékos helyen neveljük, mert színesebb levelek fejlődnek, mint tűző napfényben. A magokat vetőmag forgalmazótól vásároljuk, mert csak akkor kapunk fajtaazonos egyedeket. Néhány, nem mindennapi látványt nyújtó fajtát ajánlunk az igazán különlegességeket kedvelők számára:

Kyoto F1 Formula Mix (színkeverék), Sunrise ˙(fehér-zöld), Sunset (lila-zöld sima levelű), Osaka (vágott virágként is használható, 50-60 cm magas). Aki még nem ismeri, nézze meg virágpalánta árusító helyen a díszkáposzta palántákat. Higgyék el csodálatosan szép növény, használják bátran környezetük szebbé tételéhez, virágkötészethez, saláták díszítéséhez.

Kora tavasszal még számos virág és cserje díszítheti kertünket, melyekről a következő számokban teszünk említést.


<<< Vissza