<<< Vissza

Sikeres diákvállalkozók a Borosban

2004. március 19.

 
A Boros Sámuel Szakközépiskola az elmúlt héten rendezte meg hagyományos, Boros-hét elnevezésű programsorozatát.

Az 1989-es névfelvétel óta évente megtartott iskolai napból nőtte ki magát egy hetes rendezvénnyé. Hagyományt követnek az intézményben azzal is, hogy mindig a március 15-i nemzeti ünnep közeledtével tartják az eseményt, mivel mindkettő az ifjúsághoz kötődik.

- A gyerekek a tanórákon kívül is megmutathatják, miben tehetségesek -fogalmazta meg a Boros-hét lényegét Pádár Zoltánné, az iskola igazgatója. Bár játékos és szórakoztató elemekben bővelkednek ezek a megmérettetések, versenyhelyzet alakulhat ki a diákok között. Ez pedig hasznukra válhat a tanulmányi versenyekre való felkészülésben. Az igazgatónő fontosnak tartja, hogy a gyerekek ki merjenek állni, és bátran képviseljék véleményüket.

A diákok lelkesen vetették bele magukat a Boros-hét programsorozatába, pedig a délutáni feladatok előtt még be kellett ülniük az iskolapadba. Nyelvtudásukat, műveltségüket egyszerre mérhették le a nyelvi napokon. Activity-t németül játszottak, vaktérképet töltöttek ki, franciául többek között mesét adtak elő a műveltségi feladatok mellett. A sportcsarnokban zajló tanár-diák focimeccs pillanatnyi állását - a diákok már a kezdés utáni percekben nagyon elhúztak- a műveltségi vetélkedő résztvevői hangosan üdvözölték. (A mérkőzés végeredményének közlésétől a tantestület iránti tiszteletből eltekintünk, de azt eláruljuk, később vigaszdíjban részesültek.)

Az iskolában négy éve folyik tanirodai oktatás, mely a diákok sikeres vállalkozóvá válását segíti. Szimulált vállalkozásaik tevékenységébe lehetett bepillantást nyerni a tanirodai kiállításon, ahol az iskolában működő nyolc (gyakorló) diákvállalkozás expókon tapasztalható hangulatban mutatta be kínálatát. A standokon szóróanyagokkal, nyereménysorsolásokkal, a Forrásközpontban kivetítőn bemutatott reklámokkal gyűjtötték a szavazatokat. A közönségdíjat végül a fehérneműket forgalmazó Prolonge cég nyerte el, melynek a mostani volt a bemutatkozó kiállítása. "Legyen trendi, legyen szexi, ide megéri betérni!" - hangzott szlogenjük, mellyel, mint azt Tóth Emese marketingvezető elmondta, igyekeztek megszólítani a leendő vevőket, le is ültették őket, beszélgettek velük.

Nyerni akartak, s most, hogy sikerült, az áprilisi országos tanirodai kiállításra készül a 11. B-sek csapata.

A tanításmentes pénteki nap Boros Sámuel egykori házánál kezdődött. Szentes első polgármesterére, az iskola névadójára emlékezve a diákok, majd Szirbik Imre polgármester helyezett koszorút a házfalon lévő névtáblára. A program a Tóth József Színházteremben ünnepi műsorral, majd a versenyeken eredményes tanulók jutalmazásával folytatódott. A legjobbak között is a legjobbak, az iskola legjelesebb diákjai a hagyományoknak megfelelően Boros Sámuel-díjban részesültek. Tíz kiemelkedően jól teljesítő diákot jelöltek a díjra, melyet idén Dosztál Diána, Paróczai Éva, Horváth Titanilla és Döme Nóra vehetett át, az éremmel és a tanulmányaik megalapozásához 35 ezer forintos pénzjutalommal. Az ünnepélyes pillanatok után a diákság jókat derült a Boros Pinceszínház Szindróma című előadásán. A Szentesről elszármazott Gulyás László darabját az Országos Diákszínjátszó Egyesület jövő héten sorra kerülő területi elődöntőjére viszi a társulat, Pádár Zsolt vezetésével.

A tanulók sikeresen megmérették magukat röplabdában, tanárnőik ellen is, akik még egy európai uniós vetélkedőre, azután egy bulira várták őket az ifjúsági házban.

Darók József


<<< Vissza