<<< Vissza

Télbúcsúztató

2004. február 20.

 

Képünk: Vidovics Ferenc felvétele a tavalyi karneválon.

Hagyomány már, hogy tél végén, a tavasz nyitányaként télbúcsúztató városi karnevállal találkozunk. Idén február 27-28-án rendezik az eseményt. Szirbik Imre minapi sajtótájékoztatón elmondta: felbuzdulva az első két rendezvény sikerén, ma már az országos idegenforgalmi kínálatban is ott található a karnevál. Bízik abban, hogy sokan idelátogatnak majd.

Boros Szilvia idegenforgalmi referens, a két napra tervezett program főszervezője elöljáróban elmondta, idén a Szentesi Művelődési Központ segítségével szervezik a karnevált. A program a tavalyihoz hasonló menetben zajlik. Pénteken délben érkezik meg a 40 fős szlovén busó- és jelmezes táncegyüttes. Ebéd után elkezdődik a felvonulás, a kidobolás. Itt-ott, boltokban, parkolókban riogatják meglepetésszerűen az embereket. No, nem kell félni, hiszen a farsangi ünnepkör szokásait ismerve, az rendbontással, zajos lármázással járt. Bár a világi és egyházi hatóságok is sok tilalmi rendeletet fogalmaztak meg visszaszorítása érdekében, mindezek ellenére a mai napig változatlan kedvvel űzik, szeretik az emberek. Ilyentájt magasba szökik a mulatozás!

A farsang legjellemzőbb, feltűnő vonása a jelmezes-álarcos játék és tánc. A karnevál időszámításának kihirdetése fogatokon délután 3 órakor lesz. Utána veszi kezdetét a már említett riogatás a város különböző pontjain. Amibe idén a Kertváros is bekapcsolódik. Bocskay István, az egyik szervező tavalyi példát említett: amikor is nagy szeretettel fogadták őket. Még érdekesebbé szeretnék tenni a programot, bemutatkoznak majd a Zöldág Néptánccsoport tagjai, a dobosok. Az úgynevezett busóparty a Reál Csemege-Yee-Lo söröző parkolójában lesz.

Onnan visszasétálva a Luther térre, este 5 órától a díszkútnál táncosok, zenészek adnak közel egyórás műsort.

Szombaton a programok egy részének a sportcsarnok ad helyet. Délelőtt 10 órától erre az alkalomra Karneváli kavalkád címmel új műsorral jelentkezik a népszerű Pom-Pom együttes. A picúrok farsangjába idén az óvodások is bekapcsolódnak. A hagyományoknak megfelelően egy óra jelmezverseny és egy óra játékidő köti le az érdeklődőket.

Délben azután beindul a kinti program. Szabadtéri fánkkóstolás.

A gasztronómiai udvar programja idén várhatóan jobban kötődik a farsangi hagyományokhoz. Ez két dologból tevődi össze: egyrészt az étel- és italválaszték lesz sokkal bővebb az előző évekhez képest, másrészt - a gyakoribb televíziós szereplésnek köszönhetően - sokkal több kitelepülő, különböző vásáros lesz jelen a rendezvényen.

Az udvart - az első év jó tapasztalatit követve - a Brusznyai sétányon lévő parkolóban alakítják ki, ahol játékok, kézművesek, meleg konyha várja az érdeklődőket. Az udvar házigazdája az Aranykalász étterem. Lesz forralt bor receptverseny kóstolóval egybekötve, Hungerit "kakas jelmezverseny", rónasági kvízjáték az Árpád Agrár Rt.-vel. Hagyományos alföldi ételekkel állnak a farsangozók rendelkezésére, egyebek mellett Hékédi gulyás (csipetkés babgulyás füstölt csülökkel, bográcsból), Alföldi rostélyos, birka egészben, nyárson sütve, desszertnek pedig farsangi fánkot ajánlanak a szervezők.

Közben pedig a vásárosok kínálják majd portékáikat, különbféle játékok, jelmezverseny, fogatos sétakocsikázás, Coca-Cola mászóverseny és számos meglepetés várja az idelátogatókat.

A rendezvényúj színfoltja a délután 3 órára kihirdetett "mókaházasság" lakodalmas. A gasztronómiai udvarban lesz, de bekapcsolódnak majd az utcai karneválba is. Mint ismeretes, a farsang és a párválasztás szorosan összefonódó fogalmak. Tükrözi ezt a legszebb hagyományok kapcsolódása, a maskarás-mókás jelmezes rosszalkodás és a "tuskóhúzással összekötött mókaházasság" ceremóniája. Elterjedt szokás volt még igen sok helyen a "kongázás", a pártában maradt lányok ablakánál történő, pléh edényekkel keltett zajongás.

Az utcai karnevál délután 4 órakor indul a sportcsarnoktól. Ebben közreműködnek a busók és a gólyalábasok is. Útvonal: sportcsarnok-Jövendő u.-Brusznyai sétány-Klauzál u.-Kossuth utca-Városháza-Megyeháza-Tóth J. u.-Kossuth u.-Horváth M. u.-sportcsarnok. A felvonulást látványos téltemetés követi az Ifjúsági parkban. Ahol folytatódik a farsangi lakodalmas, látványos télbúcsúztatóval, tábortűzzel, tánccal. A programban tűzdobálók, zsonglőrök szerepelnek.

A díjkiosztó gála este 7 órakor kezdődik a sportcsarnokban. A programot különféle táncok színesítik, többek között: palotás, latin tánc, szamba, mambó, bécsi keringő, új elemként jelentkezik a break-tánc-show. Igazi csemegeként lesz Afro-caribi mixer show, afrikai showműsor. A karneváli program Raiffeisen lufiesővel zárul. (Ezzel kapcsolatban hangzott el a szervezők felhívása, miszerint kérik a szülőket, vigyázzanak a gyerekekre. Különféle reakciók várhatók ilyenkor, tegyenek meg mindent, hogy szép és látványos legyen az esemény utolsó momentuma is.)

A rendezők szeretnék, hogy a karnevál évről-évre nagyobbodjon, színesedjen. Mindenki találja benne a neki szánt különlegességet, érdekességet. Minél több olyan eleme legyen, ami Szentesre, a térségre jellemző. Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott: remélik, hosszabb távon a környező települések is bekapcsolódhatnak. Hiszen már Csongrádról is kaptak visszajelzést. Tehát lehet majd belőle kistérségi program is. Az eseményre kapott pályázati forrás jelenleg ennyi programot engedélyez. Remélik, az égiek is gondolnak rájuk, s a hagyományoknak megfelelően jó idő lesz. A szentesi polgárok nyugodtan lazuljanak el erre a két napra, s ha tehetik, minél többen öltözzenek be jelmezbe.

L. J.


<<< Vissza