<<< Vissza

Dr. Papp Lászlóról

2004. január 16.

 
Amint azt voltam bátor már jelezni a lap hasábjain: személyesen ismerhettem Laci bácsit, ahogy a korszak egyéb nagyjait, Keresztes Lajost, Matura Mihályt, Kárpáti Károlyt, Pintér Pista bácsit is.

A lap szeptember 26-i számában írtam, hogy felkészítésével az 1935-ös Európa-bajnokságon hét súlycsoportból kettőben aranyat, kettőben ezüstöt, egy ötödikben pedig bronzérmet hoztak versenyzői. (Súlycsoportonként csak egy versenyző indulása megengedett a bundázás elkerülése végett.) Az 1936-os olimpiára való felkészítést végül mégis Matura Mihály irányítja, aki aztán összesen kilenc olimpián vezeti a magyar birkózókat. A berlini olimpiára Kárpáti Károly kap először edzői megbízatást, de ő indul is, így kerül előtérbe Matura.

Papp Laci bácsi 1943-ban írt egy könyvet A szabadbirkózás címmel. Az egy évvel később kinyomtatott példányokat leszállították a Magyar Birkózó Szövetségbe, ahonnan aztán az összes példányt a Vörös Hadsereg képviselői magukkal vitték. Egyetlen köteg maradt ott, talán mintegy 25-30 példány. Ez lett a háború utáni magyar birkózás alapkönyve, salátává olvasták, akkoriban a másolás még gyermekcipőben járt, magam is láttam egy, Füzessy Józsefnek dedikált példányt. A könyvet a valahai szombathelyi edző aztán újabb dedikációval ellátva adta tovább legkedvesebb tanítványának - egyébként rokonomnak -, Hegedüs Csabának.

De mi is történt, hogy doktor Papp végülis kikerült a magyar sport főágából? Itt megint Füzessy Józsi bácsira hagyatkozom, talán a Papp család tud ehhez kiegészítést fűzni.

Az 1952-ben megjelent, Maturával közös könyve szintén alapmű a sportban. De nem lennénk magyarok - "ezt az országot az irigység tartja össze" írta valahol Mezey András -, ha nem indult volna meg az áskálódás. Laci bácsit a nagyobb tantiémre biztatták azok, akik ugyanakkor Miska bácsit arra figyelmeztették: doktor Papp nagyobb részt kíván a könyvből. Természetesen ő írta, fogalmazta, noha Matura is rendkívül intelligens ember volt szerény iskolai végzettsége ellenére is. (Személyes emlékem: amikor a Magyar Rádió végre engem küldött ki birkózást közvetíteni külföldre, szinte apai szeretettel egyengette volna utamat, mindenkinek bemutatva, afféle kicsit lökött fiaként kezelve.)

Valamikor az ötvenes években aztán Laci bácsi összecsomagolt, s otthagyta a szövetséget. Ekkortól kezdve az FTC egyik vezetője volt, ilyen minőségében ismertem őt.

Magyar sors, hogy két érdemes ember nem összefog, hanem egymás ellen van.

Kremser Péter

(Az önkormányzat képviselő-testülete január 23-i ülésén várhatóan dönt arról, hogy a sportcsarnokot dr. Papp Lászlóról nevezi el.)


<<< Vissza