<<< Vissza

Támad az influenzavírus

2004. január 16.

 
Egyre több influenzás megbetegedést jeleztek a háziorvosok az ország nyugati határvidékén, Vas megyében, kedden ráadásul az influenza A vírusát vizsgálatokkal is kimutatták. Az influenza tehát terjed és támad, de a betegség megelőzhető. Dr. Szabó Ildikó, a szentesi V. számú körzet háziorvosa ehhez ad tanácsokat, de elmondja azt is, mit tegyünk, ha már elkaptuk ezt a fertőzést. Tavaly huszonhárom beteg halt meg hazánkban az influenza miatt.

- Hogyan terjed az influenza? Milyen tünetei vannak a betegségnek?

- Az influenzavírus cseppfertőzéssel terjed, tehát köhögéssel, tüsszentéssel. A betegség magas lázzal, rossz közérzettel, elesettséggel, izom- és izületi fájdalommal jár. Ezek a panaszok általában két-három napig tartanak.

- Elkerülhető a betegség?

- A legfontosabb teendő a megelőzés. Zöldségek, gyümölcsök, citromos, mézes tea fogyasztásával az immunrendszert lehet erősíteni, amely ellenállóbbá teszi a szervezetet a fertőzéssel szemben. Influenza elleni védőoltás létezik, ha valaki novemberben, decemberben még nem adatta be magának, még most sincs elkésve. A védőoltás ingyenesen jár a 65 éven felülieknek, krónikus betegeknek, a szociális intézmények dolgozóinak. Aki igényt tart rá, és nem esik a felsoroltak közé, azoknak háziorvosa receptre felírja és a patikákban beszerezhető. A védőoltás természetesen nem véd sem a megfázás, sem a bakteriális fertőzések ellen. Az influenzának speciális terápiája nincs, tüneti gyógyszereket alkalmazunk.

- Mit tegyen a beteg, ha elkapta ezt a kellemetlen betegséget?

- Legfontosabb a lázcsillapítás, az ágynyugalom és a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Ha valaki az influenza tüneteit észleli magán, ne menjen közösségbe, pihenjen, igyon sok teát, csillapítsa a lázát. Természetesen ha a tünetek súlyosbodnak, nem szűnnek a patikában recept nélkül kapható gyógyszerek hatására, azonnal orvoshoz kell fordulni.

- Lehet-e szövődménye az influenzának?

- Amennyiben baktériummal felülfertőződik a beteg, úgy további speciális terápiát igényel a szövődmények miatt.

- Van-e influenzajárvány jelenleg Szentesen?

- Nincs, csak elvétve észlelünk influenzaszerű megbetegedéseket. Ha a megbetegedések halmozódását észleljük, jelentenünk kell a városi tisztiorvosi szolgálat felé, akik megteszik a megfelelő intézkedéseket a járvány terjedésének megakadályozására.

H. V.


<<< Vissza