<<< Vissza

Polgármesteri mérleg

2004. január 16.

 
Bár a 2003-as esztendő hivatalos költségvetési mérlege még nem készült el, az eddigi felmérések szerint nem lesz hiány, a büdzse nulla közeliben zárhat - tudtuk meg Szirbik Imre polgármestertől.

- Nagyon kemény és erőfeszítésekkel teli időszak volt az, szeptemberben még úgy látszott, hogy a költségvetés mintegy 3-3,5 százalékát tartalékolni kell ahhoz, hogy év végén a város ne kerüljön veszélyeztetett helyzetbe.

- Megköszönöm munkatársaimnak, intézmények dolgozóinak, az adófizető polgároknak, hogy kötelezettségeiket teljesítve, tisztességgel helytállva a költségvetés egyensúlyát meg tudtuk őrizni. Ennek egyik föltétele az volt, hogy az intézmények kiadásait racionálisan végiggondoltuk, a munkatársaim tényleg csak a legszükségesebb dolgokra költöttek, ezáltal a kiadási oldal nem szaladt el. A bevételi oldal növekedése a város adófizető polgárainak köszönhető. Az iparűzési adóbevételek a vártnál magasabban, mintegy tízszázalékos bevételi többletet jelentettek, a harmadik, általános adózási morálban is előre léptünk, a hátralékaink az adózás területén jelentősen csökkentek.

A polgármester szerint mindezek hatása azt jelentette, hogy a város a 2003-as évet úgy tudta zárni, hogy az 2004-re hátrányos indulást nem jelent.

- Azok a hangok, amiket hallani lehetett, hogy a város kivérzik, fejre áll, eladósodik, és így tovább, hál' Istennek nem bizonyultak valósnak. A város továbbra is hitel nélkül gazdálkodik. Egyre kevesebb település mondhatja ezt el magáról. Teljes költségvetési szabadságunkat megőrizzük 2004-re vonatkozóan. Mindamellett úgy gondolom, hogy a város vezetése is megtett mindent annak érdekében, hogy azon munkatársak munkáját megköszönje, akik ebben oroszlánrészt vállaltak. Decemberben valamennyi közalkalmazott megkapta a 13. havi fizetését.


<<< Vissza