<<< Vissza

Visszaminősítés (?)
Kórházi helyzet

2004. január 16.

 
Rengeteg mendemonda kering napjainkban a kórházról. Nagyon sokan úgynevezett félinformációkból próbálnak kikövetkeztetni bizonyos híreket. Szirbik Imre polgármester szerint három dologról beszélhetünk. Az egyik a csonkolás visszafejlesztése.

A város elsőszámú vezetője elmondta, az úgynevezett minimum feltételek megállapítása 1998-99-ben megtörtént. Az akkori egészségügyi vezetés egy olyan követelményrendszert dolgozott ki, amely figyelembe veszi azt, hogy egy-egy kórházi osztálynak vagy kórházi részlegnek mi a minimális felszereltsége, amivel rendelkeznie kell ahhoz, hogy bizonyos tevékenységet elvégezhessen.

- A szakmai felszereltséghez kapcsolódó követelményt évek óta változtatják ugyan, és van egy olyan elképzelés, nem törvény, nem jogszabály, hangsúlyozom, elképzelés, miszerint nem komplett osztályokra mondanak ki minimál-feltételt, hanem úgynevezett beavatkozásoknak. Például, ha egy kórház protézisműtétet akar végezni, akkor megszabják, hány olyan orvossal kell rendelkeznie, aki ilyen műtétekben gyakorlott, megszabják azt, hogy az orvosnak hány műtétet kell elvégeznie ahhoz, hogy önállóan ilyen tevékenységet végezhessen, mik azok a minimális felszereltségek, amivel a kórháznak rendelkeznie kell, hogy ezeket a műtéteket a kor színvonalának megfelelően elvégezhesse - mondta a polgármester, majd így folytatta véleményalkotását:

- Ennek megállapítása, ha úgy tetszik javaslattétele egy szakmai kollégium kezébe tétetett le. A kormányzat igyekezett ez ügyben semleges maradni, és csak szakmai követelményt figyelembe venni. A közlönyben is megjelent javaslat kategóriákba sorol, az országos vezető intézettől a városi szintig összesen négy kategóriát jelöl. A szentesi kórház osztályai a hagyományos besorolás szerint az egyes és kettes városi, illetve területi kategóriákba tartoznak. Itt két szakmánál látjuk azt, hogy a besorolás rosszabb helyzetet teremtene. Amennyiben a követelményrendszer így maradna, az a traumatológiában jelentős visszalépést jelentene, illetve még néhány sebészeti szakmában okozna gondot a város kórházának.

- A tárcával fölvettük a kapcsolatot ez ügyben. Az anyagot a tárca visszaadta a szakmai kollégiumnak kidolgozásra, befogadva azokat az írásos ellenvéleményeket, amelyeket a szentesi kórház is benyújtott ebben a kérdéskörben. Az önkormányzat a megyei vezetéssel karöltve harcol az említett területen magának már jó hírnevet szerzett kórházi osztályért, azokért a speciális feladatokért, a műtétekért, melyeket kevés helyen végeznek el az országban. Számunkra van egy kis mellékzöngéje a dolognak, ami a finanszírozást illeti, az egészségügyben is piacorientálttá váltak bizonyos feladatok, ami azt jelenti, hogy a jó pontszámot jelentő betegekért versenyeznek a kórházak, és úgy érezzük, hogy a szakmai kollégium állásfoglalásában szubjektív elemek is megjelennek.


<<< Vissza