<<< Vissza

Horváth István
elnök-vezérigazgató, Legrand Kontavill Rt.

2003. december 19.

 
- A 2003-as esztendő meglehetősen mozgalmas és nehéz év volt. Az október végi, november eleji intézkedések jelentősen megváltoztatták az év menetét. Egy csomó olyan feladat került hozzánk, melyek a logisztikai munkát is megnehezítették. Összességében az egyéni célkitűzéseinket, amelyek igen magasak voltak, az árbetétel körében 16 százalék körüli növekedést vártak tőlünk, ezt már nem tudjuk elérni. Az eredményesség így is tűrhető szinten lesz, tíz százalék körüli növekedéssel számolunk. A rendkívüli pluszfeladatokat figyelembe véve, ha nem is az eddigi legjobbat érjük el, de jó évet zárunk.

Aminek örülök, néhány héttel az év vége előtt a ránk zúduló feladatcsomagot a kollégák sikerrel meg tudták oldani. Ami bosszantott? Említhetem azt, hogy alkalmanként nem a feladat maga volt az, ami megnehezítette a megoldást, hanem a feladatmegoldás módján folyó vita, magyarul az együttműködésnek hatékonyabbnak kellett volna lenni. Ez elsősorban belső probléma.

- A 2004-es feladatok az idei esztendőhöz képest az eddigi legnagyobb mértékben növekedtek. Az árbevételünket 7,5-7,6 milliárdról 9,5 milliárdra kell emelni. Huszonegynéhány százalékkal! Ez nagyon kemény követelés, nehéz feladat. A másik: reménykedtünk, hogy a magyar gazdaság kondíciói jobbak lesznek. Sajnos, ezt nem tapasztaljuk. Ami bennünket különösen érint, az építési szektor helyzete. Nekünk ez kulcskérdés. Nagy kérdőjel: mi lesz a magyar gazdaság, azon belül az építési ágazat helyzete? Nyugtalanít, hogy nemcsak a világgazdaság, hanem a világpolitikai és a belpolitikai konszolidáció sem látszik. Nemhogy töltődnének az árkok, hanem mélyülnek a bel- és külpolitikában.

- Nekünk különösebben újat nem jelent majd az uniós csatlakozás, hiszen a vállalatcsoporton belül eddig is uniós elvárásoknak kellett megfelelnünk. Nagy valószínűséggel egy-két adminisztratív szabály változik majd, de a termékkörrel szemben támasztott műszaki-gazdasági minőségi elvárások nem fognak változni. A csatlakozás nekünk nem hoz különösebb változást.

A forint körül kialakult helyzet azonban már problémát jelenthet. Vannak jelentős hiteleink, az év végi mérlegben ezeket rosszabb árfolyamon számolhatjuk el, magyarul, nekünk veszteséget jelent. A forint ingadozása, a leértékelés azt hozza magával, hogy a magyar gazdaságról alkotott kép megváltozik, a külföldi befektetők elbizonytalanodnak ilyenkor. Ez az olyan stabil céget, mint a Legrand Kontavill Rt. is megérint.

- Ebben az évben ügy döntöttünk, hogy nem megyünk sehova, az ünnepeket otthon töltsük, így a szilvesztert is. Az igazság az, hogy már nagyon ránk fér a pihenés. Az utóbbi évek nem kényeztettek el bennünket e tekintetben. Sokat dolgoztunk. A feleségem, és én is. Most megpróbálunk egy kicsit pihenni, visszafogni a rohanó tempóból.


<<< Vissza