<<< Vissza

Tell Vilmos utódai
 Számszeríjász terembajnokság

2003. december 12.

 
Képünkön: Kovács Iván (Fotó: Vidovics Ferenc)

A Szentesi Szabadidős Sportklub és a Magyar Számszeríjász Szövetség rendezésében, az első alkalommal kiírt field számszeríjász országos terembajnokságnak adott otthont a Szentesi Városi Sportcsarnok. A teremben debütáló, fent említett sportág a lövészsportok között a céllövő íjászat, a pályaíjászat és a kisöbű puskás sportlövészet között helyezkedik el. Szakágai: a field, a match és a sport.

A versenyen szereplők 2x10x3, azaz 60 értékelhető lövést teljesítettek. A céltábla: háromábrás lőlap, amelynek a tízes köre 25 milliméter átmérőjű. A céltáblára leadott, sorozatonként 3 lövést két perc alatt kell teljesíteni.

Kovács Iván a verseny szentesi indulója elmondotta:

- A számszeríjnak a lényege az, hogy egy puska és egy íj van összeházasítva. Ebből olyan felszerelés jön létre, amelyikkel a puskához hasonló módon, de nyílvesszővel kell célba találni. A számszeríj rendszerint saját, egyedi készítésű, maximum tíz kilogramm tömegű. Ívét legfeljebb 95 fontos (kb. 43 kilogramm) erővel, puszta kézzel kell megfeszíteni. A célzást, a szemhez közeli diopterrel és a sportszer elején található tunnelházban elhelyezett, gyűrű alakú irányzékkal (ring) végzik. A számszeríjon semmilyen elektronikus eszköz vagy optikai lencse nem lehet.

A nyílvessző vékonyfalú alumínium, újabban alumínium-karbon vagy karbon csőből készül. Hossza 304-457 milliméter. A hegye fémből (acél, réz vagy más nagyfajsúlyú anyagból) készül. Minden versenyző a saját monogramjával ellátott egyforma színű és általában műanyag tollazású vesszővel vesz részt. A versenyző ruházata könnyű sportruházat, hagyományosan fehér színű. A versenyen semmiféle speciális lövészcipő, megerősített, párnázott öltözet vagy kesztyű nem használható. Sajnos ez elég drága sportág. Egy felszerelés ára több százezer forint.

Megtudtuk továbbá a szentesi versenyzőtől:

- Ifjúsági korú versenyző az egész országban nincs. Az utánpótlásra pedig nagy szükség volna.

A szentesi versenyen a senior kategóriában bronzérmet szerzett Kovács Iván így értékeli teljesítményét: Hosszú felkészülési időszakban vagyok. Ez a mostani verseny egy állomása ennek. Igazából a végső cél, a jövő évi VB. Én arra szeretnék csúcsformába lenni. Tagja vagyok a sportág senior válogatottjának, s a csapattal a VB-n a dobogó a cél.

Baranyi József a férfi kategória nyertese, többszörös világbajnok, a jelenlegi világcsúcstartó. Kijelentette:

- A számszeríjversenyek teremben történő rendezésének előnye hogy nincsenek időjárási problémák. Ami ebben a sportban leginkább zavaró az eső és a szél. Nehézsége az, hogy teremben kettő perc alatt kell a három lövést leadni. Célom a következő VB megnyerése.

Palotai Gyula a Magyar Számszeríjász Szövetség technikai vezetője. Így értékeli a történéseket:

- Először jártunk Szentesen, de nívós verseny volt az első alkalommal kiírt országos terembajnokság. Elégedett vagyok az eredményekkel. Nagyon örültem, hogy szívesen fogadtak bennünket. A versenyzőktől nem érkezett semmi kifogás. Én teljes mértékben elégedett vagyok az itteni körülményekkel.

Íme a verseny végeredménye:

Férfiak: (60 lövésből)
1. Baranyi József (Bp.) 586,
2. Dr. Gombos László (Bp.) 582,
3. Farkas István (Bp.) 581,
4. Mátrai István (Bp.) 563 kör.

Nők: (60 lövésből)
1. Baranyiné Tóth Erzsébet (Bp.) 592,
2. Kocsis Mária (Bp.) 580 kör.

Senior(55 év felett): (60 lövésből)
1. Terényi Antal (Bp.) 568,
2. Kuti Gusztáv (Bp.) 558,
3. Kovács Iván (Szentes) 524 kör.

Dunás Varga Zoltán


<<< Vissza