<<< Vissza

Szentes is bemutatkozott

2003. december 12.

 
Szentes is bemutatkozott múlt csütörtökön az ITDH Hungary által szervezett programon. Szirbik Imre a város polgármestere külföldi gazdasági diplomatákkal találkozott, és igyekezte őket a városban rejlő lehetőségekről tájékoztatni, annak érdekében, hogy minél több befektető jöjjön a településre.

Az ilyen rendezvények több síkon zajlanak. Múlt héten Csongrád megye öt kistérsége és városa mutatkozott be a Budapesten akkreditált diplomáciának.

Az úgynevezett prezentációs bemutatón megpróbálják felhívni a diplomaták figyelmét, hogy ha adott helyzetbe kerülnek, akkor jusson eszükbe ez a térség.

A másik része ennek a rendezvénynek az, hogy a városok és térségek vezetői személyesen találkozhatnak a befektetőkkel és a diplomatákkal. Az elmúlt hetekben több ilyen fórum is volt, melyeken Szentes is részt vett.
Horváth István a Kontavill Rt. vezérigazgatójának segítségével és közbenjárásával alkalom volt arra, hogy a városvezető találkozhasson a Francia Gyáriparos Szövetség delegációjával is.

Szirbik Imre elmondta: több kínai befektetői csoporttal is tárgyalt, valamint lehetőség volt különböző, német, olasz, illetve svéd, úgynevezett vegyes kamarák vezetőivel való találkozásra is.

Ilyen személyes találkozásokra Szentesnek konkrét projectjei vannak.

Az öt program első része tartalmaz egy környezetbarát, úgynevezett biofermentáló létesítését, amely a mezőgazdaságban keletkezett szerves hulladékot feldolgozza és ezáltal egy talaj előtti visszafordulásként a kertészek számára komposztként megjeleníti. Ennek egy kis része a hulladéklerakó telepen most épül.

Ugyancsak ki szokták ajánlani a termálprogramot. Ez egyrészt a gyógyászati ellátás fejlesztését másrészt a ligeti szálló megvalósítását és a Petőfi komplexum felújítását tartalmazza.

Az ipari parkba elsősorban munkahelyteremtő illetve logisztikai befektetőre lenne szükség.

Ezeknek a programoknak természetesen részletesen kidolgozott, úgynevezett prezentációs anyagai vannak, melyeket különféle európai nyelveken - angolul, németül, franciául - bocsátják az érdeklődő befektetők rendelkezésére.

Az információ-hordozóknak sokrétűeknek kell lenniük. Az egyszerű szórólapoktól a többoldalas gazdasági elemzéseken át egészen a látványos show-műsorszerű projectoros előadásig, amelyek számítástechnikai háttérrel rendelkeznek. Az információ-hordozók bemutatása a közönségtől függ. Ha a figyelemfelkeltés a cél, akkor az egyoldalas, fényképekkel megtűzdelt, alapinformációkat tartalmazó szórólap a legmegfelelőbb segédeszköz. A gazdasági szakembereknek pedig nyilvánvalóan a számadatok mondanak többet.

Az érdeklődés változó. Vannak olyan befektetők akiket nem érdekel az Alföld ezen része, és 50-60 befektetőből átlagosan egy ha eljön személyesen is.

De sohasem kell feladni. Ezért a városvezető december közepén is részt vesz egy hasonló rendezvényen amikor is a Svéd Kereskedelmi Kamara tartja hagyományos év végi találkozóját a Magyarországon működő svéd cégek vezetőinek.

K. A.


<<< Vissza