<<< Vissza

Eredményes pályázatok

2003. december 12.

 
Mindösszesen 196 azon pályázatok száma, melyet a város intézményei (151) és önkormányzata (45) nyújtott be az idén. Ebből 109 pályázat nyert, az igényelt 3,9 milliárd forintból mintegy 1,2 milliárdot. Ami már fix összeg. (Plusz a volt megyeháza 800 millió forintja.) Ötvenhárom a nyeretlen pályázatok száma, 34 pályázat elbírálás alatt áll.

Az értékelés során az is kiderült, hogy az intézmények közül a legtöbb pályázatot (összesen 17-et) a Deák-Damjanich Általános Iskola adta be, a legnagyobb összeget viszont - 10 pályázatból 6 nyertes munkával - a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola érte el. Ők 21,5 millió forintot nyertek. Mögöttük nem sokkal marad le a gondozási központ, sikeres pályázatuk 21 millió forintot hozott az intézmény konyhájára. Az önkormányzat által benyújtott munkák közül 26 pályázat nyert (1,1 milliárd forint az összeg), ám 12 pályázatuk még elbírálásra vár.

A pályázatok készítőit köszöntötte a napokban Szirbik Imre polgármester a Művelődési és Ifjúsági Házban. A Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatos diákjainak műsorát követően a város első embere dicsérettel szólt a pályázatírók szakmai elhivatottságáról, elmondta, munkájuk többletteljesítményt, többletgondolkodást jelent. Tevékenységükért méltán megilleti őket az anyagi elismerés.

A polgármester kitért arra, hogy a pályázatok készítésével lassan egy periódus is véget ér. Jövő évtől már az európai uniós forrásokat kell megcélozni. Azt mondják, az már több adminisztrációt jelent, sokkal lassúbb elbírálási folyamatot. De tudomásul kell venni, hogy a pénzt az unióban sem adják ingyen.

Szirbik Imre kihangsúlyozta, hogy a költségvetés kondíciójához viszonyítva kicsit túlnyerte magát az önkormányzat.

- Egyre több saját erőt kell biztosítani a dolgokhoz. Különösen érinti ezt az olyan jelentős beruházások, mint a csatornaprogram és a volt megyeháza felújítása. Annak csak örülni lehet, hogy mind több forrást tudunk megnyerni magunknak, viszont a költségvetés hagyományos területein kicsit vissza kell fogni. Feltehető a kérdés: akkor írjunk, vagy ne írjunk pályázatot? A válasz egyértelmű: igen, írni kell. Menekülni csak előre lehet. A képviselő-testület sem kívánja megtörni a dinamikus fejlődés lendületét - jelentette ki a polgármester.

L. J.


<<< Vissza