<<< Vissza

Alapítvány az óvodákért

2003. november 21.

 
Egyre gyakoribbá válik, hogy az oktatási intézmények alapítványokat hoznak létre, bevételük növelése érdekében. Szentesen 2000 óta működik a Köztársaság Utcai Óvodai Körzet Alapítványa, amely két óvodát, a Köztársaság utcai óvodát és a Mátéffy utcai óvodát foglalja magába. Az Alapítvány Kuratóriumának elnöke és a körzet vezető óvónője Hornyik Lászlóné. A szervezet tulajdonképpen a szülők kezdeményezésére és az ő segítségükkel jött létre, hiszen az induláshoz szükséges alaptőkét is ők adták össze. Az alapítvány célja, hogy készségfejlesztő, képességfejlesztő játékokat vásároljanak, segítve ezzel a gyerekek fejlődését és az óvónők munkáját.

A két intézménybe összesen 182 gyermek jár. Ez jóval kevesebb, mint amennyit szeretnének, de sajnos a csökkenő gyermeklétszám egyre inkább jellemző Szentesen is.

A Mátéffy utcai óvoda kiemelt területe az egészséges életmódra nevelés és a testnevelés. Így ott a nyílt napok alkalmával kellemes mozgással eltöltött délelőttöket szerveznek az óvónők, és reformélelmiszerekkel is megismertetik a szülőket.

A Köztársaság utcai óvoda a manuális készségfejlesztésre és az egyéni készségfejlesztésre helyezi a hangsúlyt. Ennek érdekében az óvoda kézműves fejlesztő napokat szokott rendezni, amikor az óvodásoknak és a kisiskolásoknak biztosítja a különböző kézműves technikák kipróbálását.

A Köztársaság utcai óvodának igen jó a kapcsolata a mellette lévő Koszta József Általános Iskolával. Az óvoda dolgozói azonban szeretnék, ha ez még jobbá válna. Ennek érdekében előfordul, hogy a nevelői értekezletekre a szomszédos iskolában tanító pedagógusokat is meghívják. Így megismerik az igényeket és megtudják, hogy a körzetből milyen fejlettségi szinten kerülnek be a gyermekek az iskolába és mi a tanítók véleménye. Hornyik Lászlóné szerint a legtöbb gyereket a mellettük lévő "Kosztába" íratják be a szülők, de járnak volt óvodások a "Deákba", a "Petőfibe" és a "Kiss Bálintba" is.

Az óvodák alapítványának bevételét az őszi jótékonysági bálak bevétele adja. 2004-től pedig adó 1%-át is fel lehet ajánlani az egyesületnek. Az idei bálnak igen sok támogatója akadt és a bevétel így elérte a mintegy 500 ezer forintot. A körzetvezető óvónő különösen örült annak, hogy a tavalyi bálhoz képest sokkal több szülő is eljött, és sok olyan vállalkozó is felajánlotta a támogatását, akinek nincs közvetlen kapcsolata az óvodákkal.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza