<<< Vissza

Reneszánsz est a könyvtárban
 Balassi és kortársai

2003. november 21.

 

Egy este az egyetemes művészettörténet talán legkiemelkedőbb korszakának emlékére.

A közelgő Balassi év "előestéjén", Balassi Bálintra emlékezve, november 27-én, csütörtökön este 6 órától, az európai és a magyar reneszánsz művészetének szentelhetünk egy órát a Városi Könyvtárban. A 15. és 16. század legszebb irodalmi és zenei alkotásai segítenek újból rálelni az akkori érzésekre, és bízunk benne, képet kaphatunk a reneszánsz világáról.

Ezúttal rendhagyó, sőt, azt lehet mondani, újszerű programsorozat indul útjára. Bemutatkoznak az európai és magyar művelődéstörténet legkiválóbb időszakai, érdekes, kedvelt, egyedülálló mestereinek alkotásaiban gyönyörködhetünk. Elsőként ez a sokszínű, igazán gazdag, máig is ható korszak, a reneszánsz elevenedik meg.

A reneszánsz művészete, vagy ahogyan szülőföldjén, Itáliában nevezik, a rinascimento érzés és gondolatvilága költözik közénk, hogy átéljük a kort, képet alkothassunk e nagyszerű időszakról és világáról.

Balassi Bálint gondolataiban, vagy éppen Palestrina dallamaiban gyönyörködve idézhetjük fel ezt a máig ható, felülmúlhatatlan szellemi prosperitást. Zenés, irodalmi "kalandozásunk" alkalmával pedig "böngészhetünk" két évszázad legismertebb szerzőinek munkái között. Micsoda öröm ilyen kulturális kincsek közt válogatni, a fényükben megmártózni. Átélni a művészetek adta élmény ízét, egy kis időre.

Két termékeny, fénylő század, a Quattrocento és Cinquecento legszebb műveinek hallatán elénk tárul az a szellem, mely máig élményt ad minden szépre vágyónak, amire gondolunk a szó, reneszánsz, kapcsán.

Akik mindebben az élményben részesítenek, ezúttal is a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és a Horváth Mihály Gimnázium diákjai. Ők vállalkoztak e könnyűnek látszó, ámde igen nehéz feladatra.

Könnyű, hiszen Itália földjén és szerte Európában számtalan feledhetetlen, lenyűgöző kép, szobor, épület, költemény vagy zenemű született, melyeket napjainkban is csodálat övez. Szinte már látjuk is Róma legszebb kútjait, Michelangelo freskóit, vagy éppen Raffaello festményeit. Szebbnél szebb munkák tanúskodnak a reneszánsz ember, az "uomo universale", a tudásra, alkotásra, teremtésre vágyó alkotóember törekvéreiről, melyek kőben, fémben, a vásznon vagy éppen a kottalapokon árulkodnak szerzőjük egyéniségéről, tehetségéről, érzéseiről.

Azóta, tudjuk, eltelt néhány évszázad, s alaposan megváltozott korunk, környezetünk, de megváltoztunk talán mi magunk is. Valami azért mégsem változott, valami, ami miatt mégis érdeklődünk például e korszak iránt is. A szép, az értékes utáni vágyódás, mely örök, mely mindannyiunkban él. Ma is példát adhatnak, így több évszázad távlatából is.
Mert példákra mindenkor szükség van, általuk teljes életünk. Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy e nagy hatású korszak iránti érdeklődés sosem csökkent.

Számtalan könyv, televíziós sorozat, tanulmány jelent meg és jelenik meg napjainkban is. Ugyanis e hallatlanul gazdag időszak mindig is adhat és ad újabb és újabb felfedezésre várót. Kívánom, hogy ki-ki fedezze fel a neki legjobban tetszőt és a maradandó élménnyel való megajándékozásban bízva, jöjjön el és legyen részese egy szép estének.

Mészárosné Surányi Olga


<<< Vissza