<<< Vissza

A leépítések éve

2003. november 21.

 
A megszokottnál kevesebben keresték fel Farkas Sándort múlt pénteki fogadóóráján. A térség országgyűlési képviselője elmondta, az érdeklődők egy része a nyugdíjasok várható kilátásairól és a lakásmaffia visszaszorításáról kérdezte. Felmerült az is, hogy a fegyvertartásról szóló törvény mikor kerül a parlament elé. A képviselő erre még nem tudja a választ, de az uniós csatlakozás után szükségessé válik ennek megtárgyalása is.

Sajnos térségünkben is előfordulnak példák a köztisztviselői létszámleépítésre. Egy elkeseredett 58 éves férfi is közéjük tartozik, aki becsapottnak érzi magát, és kilátástalannak látja a helyzetét.

Farkas Sándor szerint 2004 a leépítések éve lesz, és nem látja úgy, hogy a kormány betartaná az ígéreteit. Erre példának a gáz és a villany árának emelkedését hozta fel a képviselő. Nincs megelégedve a minimálbér emelésének mértékével sem, hiszen az áremelkedések miatt nem sokat jelent. Több társadalmi réteg -például a fiatalok - kerülhetnek nehéz helyzetbe az adókedvezmények megvonása miatt. A lakáshitel adókedvezménye az évi 240 ezer forintról 120 ezerre csökken, ami komoly gondot okozhat az otthonteremtőknek.

A képviselő a jövő év egyik legnagyobb veszteseinek a nyugdíjasokat tartja. Attól tart, hogy az emelt nyugdíjakkal sem fogják elbírni a rájuk nehezedő terhet.

A másik vesztes az egészségügy lesz, mivel csökken a fejezeti költségvetés és számos gyógyszer támogatása is.
Nem járnak jól az önkormányzatok sem, ugyanis ezek nagy része - mintegy egyharmada - forráshiányos, és ezek jelentős részénél vagyonfelélés és eladósodás következhet be. Az önkormányzatok hatáskörébe tartozó intézmények működéséhez nyújtott normatív támogatás a várható inflációt nem elérő mértékben 2,5 %-al nő csak 2004 -ben. Jövőre 50 ezer embert lesznek kénytelenek elbocsátani az önkormányzatok és a különböző állami apparátust foglalkoztató cégek.

A képviselő szólt arról, hogy az idei aszály nagyon nagy problémát okozott a termelőknek. A tőkéjük elfogyott, és nem állnak a rendelkezésükre azok a források a költségvetésben, amelyek a mezőgazdaság finanszírozáshoz az uniós csatlakozás esetleges felzárkózásához még szükségesek lehetnének.

Nagy veszély, hogy az uniós csatlakozás után a gazdák nem jutnak hozzá sem a 25 százalékos egyszerűsített kifizetés után járó direkt támogatáshoz, sem pedig a 30 százalékos nemzeti kiegészítő támogatáshoz - mivel ez az összeg nem szerepel a költségvetésben.

Farkas Sándor biztos benne, hogy a sulitej program jelentős részben megoldaná a magyar tejpiac többletét, viszont kevesli rá a 800 millió forintot, szerinte ennek legalább tízszeresére lenne szükség.

A honatya nincs megelégedve a kismamaüggyel sem, szeretné elérni, hogy a kormány az utóbbi három évet is vegye figyelembe a kifizetéseknél.

Négypárti megegyezés alapján Szentes térségének képviselőjét a Nemzeti Lovasprogramot előkészítő eseti Bizottság alelnökévé választották. A képviselő így aktív szerepet tud vállalni a magyar lovassport, és lótenyésztés fejlesztésében.

K. A.


<<< Vissza