<<< Vissza

Fás, virágos városért

2003. november 21.

 
Augusztus 1-jétől dolgozik a polgármesteri hivatalban. Feladata: a város zöld térképének elkészítése. Szirbik Imre polgármester kérte fel a munkára. Baloghné Berezvai Csilla első körben a város központját, a Csongrádi és a Vásárhelyi út, valamint a Csongrádi úti körforgalom zöldfelületét tervezi meg.

Kertész üzemmérnök, általános agrármérnök. Tősgyökeres szentesi. Szeretné, ha a város szebb és virágosabb legyen. Azt mondja, miután a feladattal elkészül, annak megvalósítását pályáztatni kívánja az önkormányzat. Már látható eredményt is fel tud mutatni.

- Október elején írtunk ki pályázatot a fásításra, abban elöregedett, beteg fák kivágása, cserjék ültetése szerepel - mondja. - Ez a munka október közepén indult el, s várhatóan novemberben el is készülnek vele. Gondolkoztunk azon, hogy az öreg fák közé fiatal cserjéket ültetünk, majd ahogy nőnek, a beteg, öreg fákat kivágjuk. Ezt nem lehet megvalósítani.

- Miért? Annyira elöregedtek a fák?

- Sajnos igen. Hogy azért ne maradjon teljesen kopasz az utca, szakaszonként vágják ki a fákat. Tavasszal majd folytatódik a munka, egyre inkább távolodva a városközponttól. Úgy tervezzük, hogy az utcákban egységes fasort telepítünk. A Kossuth utcán, a Petőfin például szivarfákat. A Kiss Zsigmond utcában aránylag sok fát kivágtunk, 38-at. De négy-öt év múlva az egész utcát gömbakác díszíti majd. Szép lesz belenézni. Máshol galagonyákat ültettünk.

- Egészséges fát nem vágtak ki?

- Nem. Arra ügyeltünk, hogy ép fa ne kerüljön a fűrész áldozatául. A szűkebb utcákban nehéz a dolgunk. Ilyen utca a Petőfi is. Kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy néhol közel ültettük a járdához a facsemetéket. Például a focipályánál. Nem tudunk mit csinálni, ekkora hely maradt.

- Mennyi facsemetét ültettek ki?

- Közel négyszázat. Vannak szomorú jellegű fák, amiket a fagy miatt majd csak tavasszal lehet kiültetni. Néhány idősebb példánnyal azért megpróbálkoztunk.

- Mikorra készülnek el a zöldtérképpel?

- Ahhoz, hogy az egész város kész legyen, legalább három év kell. A városi főkertésszel, Balogh Györgyivel egyeztetve dolgozunk. A közös munka a parkokra, virágágyásokra is érvényes. Ez utóbbiakat is megpályáztattuk. A vállalkozónak a kiültetett facsemetékre, cserjékre garanciavállalás mellett egyéves fenntartási kötelezettsége van, tehát az elfagyott vagy kiszáradt facsemetéket pótolnia kell. Neki kell gondozni, öntözni. Jövő ilyenkor átveszi a város.

- A kivágott fáknak mi lesz a sorsa?

- Egy részük a városellátó intézményhez kerül, más részét a lakosság elhordta.

Nagyon sokat járom az utcákat, beszélek az emberekkel, többen felkeresnek érveikkel, próbálom őket meggyőzni, hiszen a munkálatoknál sok mindent befolyásolnak a közművek is. Ha minden távolságot betartanánk, és ebbe beletartoznak a gázművek, villany, földkábel védőtávolsága, nem tudnánk hova ültetni fát. Mindenféle vezetékekkel van teli a föld. Ha azt akarjuk, hogy legyen fa, bizonyos kompromisszumot kell kötni. Sokfele meg kell felelni, a lakosságnak is, különböző intézményeknek. Magunknak is. Azt szeretnénk, szép fás, virágos város legyen Szentes.

Lovas József


<<< Vissza