<<< Vissza

A harmadik ütem
 Laktanya a város szélén

2003. november 21.

 
Újabb mérföldkőhöz érkezett a város az inkubátorház ügyében, jelentette be Szirbik Imre polgármester minapi sajtótájékoztatóján. A még '97-ben elkezdődött fejlesztési program mára a harmadik ütem legnagyobb szeletéhez érkezett.

A polgármester elmondta: első ütemben a volt laktanya benépesítése volt a cél, amelyben több társaság ma is folyamatosan működik, egy német vállalkozás piaci okokra hivatkozva megszüntette tevékenységét, a többiek prosperálnak, és megélhetést biztosítanak a dolgozók számára. A Svédablak is túlélte mélyrepülését.

A második ütemben 15 hektárnyi terület teljes közművesítése szerepelt a tervben, közel 60 millió forint felhasználásával, erre 3 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a város. A kialakított 15 hektáros közművesített iparterületen két cég kezdte meg működését, 13 hektár ma is befektetőkre vár.

Még 2003 júliusában került meghirdetésre a Phare 2002-2003 program "Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése" című pályázata. E program kiemelten támogatja - a városközpontok rehabilitációja mellett - a hasznosítatlan egykori honvédelmi épületek funkcióváltással járó felújítását.

A harmadik ütemben a Progress Vállalkozásélénkítési Alapítvány segítségével és közreműködésével az úgynevezett nagylegénységi épületben megkezdődött a termelő inkubátorház kialakítása, melynek pincéje és első szintje elkészült, a második és harmadik szintre pályázatot írtak ki. Az alapítvány megyei központjával és a Cigány Kisebbségi Önkormányzattal konzorciumban, valamint a város fő foglalkoztatóinak együttműködésével kidolgozták a településfejlesztési akciótervet, melynek eredményeként az inkubátorházban képző központ kialakítására, az egykori parancsnoki épületben szociális szállás létesítésére a Progress Alapítvány nyújtotta be a pályázatot.

- Közel másfélmillió euró összegű felújítási és átalakítás költség szerepel a pályázatban, melynek benyújtásáról a képviselő-testület nemrégen döntött. A pályázat lényege, hogy a hátrányba került emberek munkába állását segítse. Oktató termekkel, illetve átmeneti szállás biztosításával. Lehetőséget teremtve ezzel a munkavállalók át- és továbbképzésének megoldására. A szociális szállás szabad kapacitásai kollégiumként is funkcionálhatók. A fejlesztés megvalósításával a régióban csökken a munkanélküliség, növekszik a szakképzettség - mondta Szirbik Imre.

A projekt sikere érdekében a képzésben közreműködik a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ Szentesi Kirendeltsége, a tartós foglalkoztatásban gazdasági partner a Hungerit Rt., támogatóként lépnek fel a volt laktanya vállalkozásai.

(lovas)


<<< Vissza