<<< Vissza

Kedvező ítélet a Petőfiről

2003. november 21.

 
A Csongrád Megyei Bíróság harmadik körben november 18-án tárgyalt a Petőfi Szálló ügyében. A jogi eljárás '98 óta folyik, s abban első fokon harmadszor is a város javára döntött a megyei bíróság. Az ítélet még nem jogerős: az önkormányzat élhet az épületkomplexumra vonatkozó elővásárlási jogával.

Mint ismeretes, a Legfelsőbb Bíróság az előző két alkalommal új eljárásra kötelezte a megyei bíróságot. Bízunk benne, hogy a másodfokú eljárás szentesíti a döntést és végre érdemi lépések is történhetnek a Petőfi jobb sorsra fordulásában - jelentette ki Szirbik Imre polgármester a másnapi sajtótájékoztatón.

Az önkormányzat jogi képviselője, dr. Stern Sándor ügyvéd a részleteket így foglalta össze: változást hozott az ügyben az, hogy az egyik alperes, a Budalakk Rt. felszámolás alá került. A felszámolóval ez időre sikerült a kapcsolatot felvenni a bíróságnak. A másik alperes a Fővárosi Ingatlanközvetítő (FIK) Rt.

- A tárgyaláson polgármester úr ismételten elmondta, hogy nem történt meg a polgári törvénykönyv szerint az elővásárlási jog gyakorlására való felhívás. Az alperesek azonban mindent elkövettek, hogy a polgári perrendtartás szabályai szerint, annak határát súrolva az eljárást elhúzzák. Itt arra gondolok, amikor a Legfelsőbb Bíróság másodszor hatályon kívül helyezte a megyei bíróság döntését, akkor a másodrendű alperes, a Budalakk Rt. elfogultsági kifogást nyújtott be minden Csongrád megyei bírával szemben. A Legfelsőbb Bíróság soron kívül tárgyalva elutasította az elfogultsági kifogást, így tárgyalhatta újra a megyei bíróság - mondta az ügyvéd.

Mint ismeretes, az egykori Csongrád Megyei Vendéglátóipari Vállalattól a (FIK) Rt. vette meg a Petőfi Szállodát. Az ingatlant azonban az önkormányzat megkerülésével eladta a Budalakk Rt.-nek. A város pedig élni kíván elővásárlási jogával. Ezért indított peres eljárást.

A bíróság döntött, s helyt adott a város keresetének. Dr. Stern Sándor elmondta, a Legfelsőbb Bíróság nagyon ritkán helyez vissza egy ügyet kétszer ugyanahhoz a bírósághoz. Talán most már a jogkeresők érezni fogják, milyen előnye van az ítélőtáblák felállításának. Ez utóbbi, feltehető fellebbezés után az ügy a Szegedi Ítélőtáblához kerül, amely fél éven belül meghozza döntését - jegyezte meg az ügyvéd.

Újságírói kérdésre válaszolva dr. Stern Sándor kijelentette, az alperesek feltehetően fellebbezést nyújtanak be, hiszen nem érdekük, hogy az ügy minél hamarabb befejeződjön. Az épületben a Budalakk Rt. érdekeltségi körébe tartozó üzlet működik, s bútorokat árul. Ha a Szegedi Ítélőtábla dönt az ügyben, az jogerős és végrehajtható. Ám szűk keretek között a felek felülvizsgálati kérelemmel élhetnek a Legfelsőbb Bíróságon. Ami pedig az összeget illeti, Szirbik Imre elmondta, az elővásárlási jog azt jelenti, hogy a 20 millió forintot (plusz áfa) le kell fizetni a FIK Rt.-nek. Ezt a város egy héten belül teljesíteni tudja.

L. J.


<<< Vissza