<<< Vissza

Szűrő a medencében

2003. november 7.

 
Előre is szeretnénk minden félreértést szétoszlatni, most szánt szándékkal "csapoltak fekete vizet" a Széchenyi-liget strandfürdő termálmedencéibe, mert a tél kezdete előtt, de a holt szezonban szeretnék kideríteni, hogy miért feketedik be a termál víz az új medencéknél, és mi az a szálas anyag ami képződik a vízben, és hogyan lehet tőle megszabadulni. E célból beszereltek egy szűrőberendezést a rendszerbe, de annak ellenére is (kisebb mértékben) de még mindig képződik a feketeség a medencékben.

November 4-én biotechnológiai szakemberek érkeztek a strandra, mintát vettek a vízből, hogy pontosan meghatározzák annak és a benne úszkáló anyagnak az összetételét.

Döbrőssy Iván, a Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a nyári hónapokban azért nem volt a vízminőséggel gond, mert az akkor felhasznált víz homokrétegből érkezett, de a mostani és a vizsgált víz úgynevezett karbonátos kőzetrétegen keresztül jön fel 2200 méter mélységből, ami nagyon közel van az olajréteghez.

Korábban a vízminőséget már vizsgálta a tisztiorvosi szolgálat és kiderült, hogy külsőleg nem veszélyes a "fekete víz", fogyasztásra azért alkalmatlan. Egyébként a víz sötétedéséről, tudni kell, hogy a termál víz mindig színes, mert a benne található ásványok megszínezik azt. (A Gyulai Várfürdő vize például sárgásbarna.)

Döbrőssy Iván kijelentette: tudják úgy is biztosítani a strand vízellátását, hogy a kezdeti stádiumban nem képződik benne szálas anyag, de levegővel való érintkezés hatására a mikroorganizmusok szaporodása újra elindul, ennek következtében fonalszerű fekete szennyeződés formájában, úgynevezett biofilm alakul és csak idő kérdése, hogy megint megjelenjen a medencékben úszkáló nyálkás anyag.

Mint megtudtuk, a 25 m-es és a 33-as medencékbe nem jut a most vizsgált melegvízből, mert azok másik vízhálózatról kapják a melegvizet. Sajnos annak a forrása, viszont kevés a termálmedencék ellátásához, ezért is igyekeznek mihamarabb megoldást találni a szűrésre.

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc


<<< Vissza