<<< Vissza

Gyalázkodó szavak

2003. szeptember 12.

 
"Itt nem lesz kápolna..." - olvashatjuk a táblán. Azon a kereszten, melyet szeptember 7-én, vasárnap helyeztek el a Daru utca és a Somogyi Béla utca által bezárt téren. Ott, ahol a Csete György Kossuth-díjas szobrászművész által megálmodott "Emléktorony" várja, hogy felépüljön.

Azon a napon, Lakos József mártírhalált halt rendőrkapitány születésének kilencvenedik évfordulóján tartott megemlékezést a mártír nevét felvevő baráti társaság.

Egyben jelképesen elhelyezték a Szent György kápolna alapkövét. Mint hallottuk, az ökomenikus kápolna a háborúk és a mindenkori erőszak áldozatainak emlékére, Isten dicsősségére készül.

Másnapra összefirkálták a táblát. Folytathatnánk a fent elkezdett mondatot, de talán a képen is olvasható lesz a szöveg. Csete György szerkesztőségünknek megküldött leveléből idézve: "Íme azok hangja, akik Lakos Józsefet lekaszabolták". Tovább olvasva a sorokat, abból nem csak a bunkóság, a fenyegetés is kitetszik. Azt írja: "Felgyújtom!!!" Mármint a kápolnát, ha elkészül.

Lovag Imre Károlytól tudjuk, nem lett feljelentés a dologból, bár azt is sejtik, hogy ki gyalázhatta meg az emlékhelyet. Mint hallottuk, bűncselekmény sem történt. Az embernek elszorul a szíve. Reménykedjünk: ezután sem történik semmilyen gyalázat.

Az erőszak áldozatinak emlékére
Alapkő helyett fakereszt

Szentes mártírjainak, hőseinek állít emléket a Lakos József Baráti Társaság. Erre készültek a mártírhalált halt egykori szentesi rendőrkapitány születésének 90. évfordulójára is. Engedély hiányában azonban csak egy táblával ellátott keresztet helyeztek el a tervezett kápolna helyén szeptember 7-én. Lovag Imre Károly a társaság vezetője a Somogyi Béla és a Daru utcák találkozásánál lévő teret szemelte ki egy kápolna építésére. Egy 12 m magas kápolnát szeretne ott emelni, a tetején imára kulcsolt kézzel, mely már most támadások kereszttűzébe került.

Imre Károly hívására zarándokok érkeztek Szegvárról, melyhez hasonlóra száz éve nem volt példa Szentesen. A kápolna jelképes alapkőletételére külföldi vendégek is megjelentek, köztük az Osztrák Katolikus Munkavállalók elnöke. Városunk képviseletében jelen volt Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Sztantics Csaba jegyző, valamint néhány önkormányzati képviselő is.

Az eseményen Imre Károlytól elhangzott, hogy ez a kápolna - melyet Szent Györgyről neveznek el - nem a terror tornyának készül, hanem a béke, az imádság, az elesett katonák tornya lenne. Beszélt egy nemzeti szalaggal átkötött fémtartályról, melyet ezen a napon szerettek volna elásni a tervezett kápolna helyén.


Képünkön: Csete György által megálmodott kápolna (Fotó: Vidovics Ferenc)

Mivel engedélyt negyvenöt nappal a kérelmük beadása után sem kaptak, ezt a fémtartályt nem ásták el, de a helyén felállítottak egy fakeresztet, rajta táblával. Ezen az olvasható, hogy a Szent György kápolnát mint emléktornyot a háborúk és a mindenkori erőszak áldozatainak tiszteletére szeretnék felállítani. Az emléktorony formája két Kossuth-díjas művész közös elgondolása. A szentesi származású építész, Csete György kérte fel Bencsik István szobrászművészt az imára kulcsolt kéz elkészítésére. Az eseményen megjelent Csete György beszédében emlékeztette a hallgatóságot Lakos József utolsó szavaira: "Szegény jó anyám!". Csete György azt kívánta, ne csak Lakosé legyen ez az emlékmű, hanem mindenkié, aki édesanyja emlékére vagy egészségére imát mond. A ceremónia zárásaként mintegy ötven galambot engedtek a levegőbe.

Darók József


<<< Vissza