<<< Vissza

Átalakuló dandár

2003. szeptember 5.

 
Dandártábornokká léptette elő a köztársasági elnök szeptember 1-jei hatállyal Kovács Istvánt, aki eleddig ezredesi rangban mint megbízott parancsnok vezette a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárt. Mindezt tehette Mezei Gábor dandártábornok nyugdíjazása óta. Az előléptetést kinevezés is követte, a vezérkari főnök és a honvédelmi miniszter javaslatára a fent jelzett időponttól Kovács István lett a szentesi műszaki dandár parancsnoka.

A szeptember 3-ai parancskihirdetésre felsorakozott dandár előtt Nagy Tibor dandártábornok, a szárazföldi erők parancsnokhelyettese tájékoztatott Kovács István, valamint helyettese, Szabó István ezredes kinevezéséről, majd - röviden ismertetve életútjukat - a katonai pályán elért sikereikből emelt ki néhány fontosabb momentumot.

- Óriási szakmai tapasztalattal rendelkezik - adott jellemzést Kovács Istvánról a dandártábornok. - A katonai vezetés úgy gondolta, hogy a dandárnak szüksége van a személyére, tudására, hiszen nagy feladat előtt áll. A dandár bizonyos vonatkozásban átalakul, jelentős szervezeti változáson megy át, a tervek szerint több helyőrségben kerül elhelyezésre és különböző NATO-feladatokat kell ellátnia. Részt kell venni az ehhez kapcsolódó különböző NATO szabványok kidolgozásában. Mindez nem csak létszámnövekedést jelent a dandárnál, hanem a technikai eszközöknek a XXI. század színvonalának megfelelő fejlesztését.


<<< Vissza