<<< Vissza

Emlékül...
 Idősebb Szabics Ferenc öröksége

2003. augusztus 22.

 
Idősebb Szabics Ferenc 1928-ban született, eredeti szakmája szerint stílbútorasztalos volt. Autodidakta módon tanulta meg a fafaragást, és mivel ezen a területen szentesi tájjelleg nem volt, Ő külön stílust alakított ki.

Feldolgozta a Tisza-Körös-mocsárvidék legendáját, táblaképei a Nemzeti Galériában találhatók. Fantáziadús alkotó volt, sokat járt ki a természetbe, a fafaragás mellett rovar, és madárpreparálással, fa- és csonttárgyak restaurálásával is foglalkozott. A tehetséges művész 1999 februárjában egy súlyos betegség következtében hunyt el. Alkotásai az ország kilenc településének közterein, magán és közgyűjteményekben is megtalálhatók. De vannak munkái külföldön : Kaliforniában sőt Ausztráliában is.

Idősebb Szabics Ferenc idén júliusban lett volna 75 éves. Ezen alkalomból fia- ifjabb Szabics Ferenc egy 30x40 cm-es emléktáblát faragott. A kőrisfából készült táblát a házimúzem falára - a dr. Udvardi László utca 17. - helyezték el. A megemlékezésen a baráti társaság vett részt, az emléktáblát dr. Pék Józsefné nyugalmazott iskolaigazgató avatta fel.

Ifjabb Szabics Ferenc sokáig hallani sem akart a faragásról, 1982 óta - amikor felkérték, hogy egy kiállításra készítsen alkotásokat - azonban folyamatosan dolgozik. Ebben nőtt fel, sok mindent ellesett az édesapjától, persze ehhez tehetség és fantázia is kell. Ahogyan Szabics Ferenc elmondta, a kezdeti időkben igen sok "pofont" kapott a szakmai körökből. Senki nem akarta neki elhinni hogy a kiállításokra, pályázatokra beadott műveket valóban Ő készítette. Szinte csak édesapja halála után kezdték elfogadni, hogy ő is képes igazán szép munkákat készíteni. Kedvenc témája az ősmagyar fejek faragása és a népi használati tárgyak készítése. Ő faragta meg édesapja síremlékét is, ami elmondása szerint a egyik legnehezebb munkája volt, és másfél évig tartott.

A fafaragó szívesen tanítana gyerekeket is a fa megmunkálására, hiszen nagyon fontos lenne, ha a mai modern anyagok, főképpen a műanyag mellett a fával is megismerkednének a fiatalok.

Talán sokan nem is tudják, de Szentesen az Udvardi utcában értékes múzeumot találhatunk. A 30 négyzetméteres szoba gyönyörű faragott táblákkal, díszekkel és használati tárgyakkal van tele. A ház igazi idegenforgalmi látványosság, de sajnos nincs kihasználva. A Szentesre érkező turisták, vendégek nem tudnak erről a gyöngyszemről, pedig igazán érdekes és szép látnivalókban lenne részük az odalátogatóknak. A belépés ingyenes, csupán előzetes bejelentkezés szükséges ahhoz, hogy bárki megcsodálhassa az alkotásokat, amelyek még tovább öregbíthetik Szentes város jóhírét.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza