<<< Vissza

A rend urai

2003. augusztus 22.

 
A legutóbbi rádiós fogadóóra vendége Földvári Nagy István a Szentesi Rendőrkapitányság vezetője volt aki többek között a szentesi közlekedésbiztonságról, a közterületek rongálásáról beszélt a hallgatóknak.

Régóta jelentenek problémát a rendőrségnek a Kossuth utcai motorosok. A száguldozó fiatalok veszélyeztetik az átkelők biztonságát, és a nyugalmat is. Nem ment el a kedvük még azután sem, amikor egy 26 éves fiatal, aki a száguldozás következtében balesetet, maradandó sérülést szenvedett. Sajnos nem fogják fel azt, hogy egy gyalogos-átkelőhelyet nem lehet nyolcvannal megközelíteni.

De mit tehet ilyenkor a rendőrség? A sebességtúllépést csak arra alkalmas hitelesített eszközzel lehet bemérni, így csak megállítani és igazoltatni tudják a sebességtúllépőket. Vannak ötletek, amelyekkel talán meg lehetne oldani ezt a problémát, és le lehetne lassítani a közlekedést a belvárosban. Tapolcán alkalmazták például azt a megoldást, hogy a gyalogos-átkelőket bukkanóval kiemelték, így mindenképpen csökkenteni kell a sebességet. Az egész városban egyébként sem lehet 50-nél többel menni. Ez a megoldás nem drága, Szentesen is könnyen kivitelezhető lenne.

A közlekedési morál kifogásolható Szentesen. Jó néhányan egyéni módon értelmezik a jogszabályokat, de természetesen nagyon sok a korrekt vezető is.

Nem a rendőrök találják ki a törvényeket, nem nekik kell szemrehányást tenni azok miatt. A rendőr azzal az eszközzel dolgozik , amit a kezébe adnak. A bírság se a rendőrségé, hanem a költségvetésbe kerül.
Az utóbbi időben több rongálás is történt Szentesen. Az önkormányzat is tett feljelentést, többek között a falfirkákkal, és a köztéri szökőkút megrongálásával kapcsolatban. Két csoportot is felderítettek a rend őrei. A tizenéves gyerekek az ital hatása alatt rongáltak. Az egyik csoport intézetis fiatalokból állt, a másikban azonban "hétköznapi" gyerekek voltak. A garázdálkodók falfirkákkal csúnyították el a város épületeit. A rendőrkapitány kéri a szülőket, ha nagy széles filctollat, dobozos festéket látnak a gyereknél feltétlenül kérjék számon azt, hogy miből vette azt, és mire használja.

Az olyan állampolgár, aki szemtanúja lesz valamilyen bűncselekménynek, hívja a 107-es számot, ahol - ha mobiltelefonról telefonál - a szegedi központ jelentkezik be. Néhány másodperc után azonban kapcsolják a Szentesi Rendőrkapitányságot, akik azonnal intézkedni tudnak az ügyben. Természetesen az állampolgár is visszatarthatja a bűncselekmény elkövetőit, de csak úgy, hogy saját maga épségét ne veszélyeztesse. (Felírhatja a rendszámot, és segítséget kérhet a többi állampolgártól. )

A környező településekhez képest Szentesen sok a garázdaság. Tavaly 72 ügy lett feldolgozva, hasonlóan a 2001-es évhez. A térségben 814 négyzetkilométerre 90 rendőr jut. A szentesi rendőrség ügyel Szegvár, Nagytőke és Nagymágocs biztonságára is. Összességében tehát kevés a rendőr a területre. Az EU-s átlagszám szerint 360 személyre jut egy rendőr. Szentesen ez a szám: 1 rendőrre 500 ember jut.

A kilencvenes évek elejétől egyre több nő dolgozik a rendőrség sorai között a városban is. A vizsgálati osztályon például az állomány és a vezetés feladatait is nők látják el.

Az utóbbi időben gyakran előfordult, hogy fóliákat fosztottak ki a rablók, ezért a nagyobb telepeket már biztonsági őrök felügyelik. A rendőrség kéri a nagyhegyieket, ha gyanús alakokat látnak, mindenképpen értesítsék őket. Jellemzővé vált az utazó bűnözés is, amikor elhagyott tanyákat törnek fel a rablók.

A rendőrség természetesen mindent megtesz annak érdekében , hogy a lakosok saját magukat és értékeiket is biztonságban tudhassák.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza