<<< Vissza

Profik a színpadon
 25 és 50 éves jubileum

2003. június 27.

 
A szentesi Horváth Mihály Gimnázium a 2002/2003-as tanévben két nagyon fontos jubileumhoz érkezett el. Iskolánk országosan ismert és elismert, a diákszínjátszás területén érdemeket szerzett nyugalmazott igazgatója, Bácskai Mihály éppen 50 évvel ezelőtt alapította meg a Diákszínpadot; s 25 évvel ezelőtt indította el az irodalmi-drámai tagozatot, mely az ország legrégebben, folyamatosan működő ezirányú képzése. Mindkét évforduló igazi jelentőségét az adja, hogy a magyar színházi, filmes és média szakma mai élvonalában nagyon magas azoknak a művészeknek és szakembereknek a száma, akik a szentesi intézményhez kötődnek.

Igazán kötődésről van szó, hiszen - hogy csak néhány ismert nevet említsünk büszkeségeink közül - Gáspár Sándor, Hevesi Tamás, Alföldi Róbert, Náray Erika, Széles László, Fesztbaum Béla, Szávay Viktória, Vass György, Czvetkó Sándor, stb. soha nem mulasztják el, hogy megemlékezzenek középiskolájukról; nyilatkozataikban mindig nagy szeretettel és hálával említik meg, mennyit kaptak az iskolától, a tanároktól és az itt folyó szakmai képzéstől.
Az ország összes színházi társulatában - köztük a legrangosabbakban - vannak volt szentesi tagozatosok; ugyanúgy, ahogyan az országos televízióknál, rádióknál, újságoknál.

Szentes vidéki város, a gimnáziumi munka a nagyvárosi, fővárosi nyüzsgéstől és pezsgéstől távol, szerény, csendes mederben zajlik; rendezvényeink, előadásaink és műsoraink vendégei általában a helyiek és környékbeliek, ill. diákjaink hozzátartozói.

A nagyközönség, a nyilvánosság elé "csak" eredményeinkkel lépünk - amikor például országos fesztiválokat nyernek tanulóink, mint idén is több alkalommal -; ill. ha közösen összejövünk ünnepelni e kisvárosban.
Idén szeretnénk nagy ünnepet ülni, hiszen kettős jubileumunk méltán tölt el büszkeséggel bennünket.
A méltó ünneplés egy négynapos rendezvény (június 26-29., Szentes) keretén belül valósul meg, ahol helyet kapnak az osztálytalálkozók és a nagy beszélgetések, közös éneklések, stb. - mint minden hasonló találkozón. Két programunk azonban nagyobb érdeklődésre tart számot. A június 27-ei színházi műsorról a múlt heti számban már írtunk.

2003. június 28-án, a szentesi Művelődési és Ifjúsági Ház szabadtéri színpadán a Szentesen végzett "profiké" lesz a főszerep. Megkértük azokat a kedves volt diákjainkat, akik ma a magyar kulturális élet meghatározó szereplői, "hírességek" lettek - mint előadóművészek, színművészek, bemondók, stb. - , hogy egy kb. két és fél-három órás gálaműsorban örvendeztessenek meg bennünket produkcióikkal.

A műsorban az említettek mellett elfogadták felkérésünket további büszkeségeink; a műsorközlők például Novodomszky Éva és Piti Attila lesznek; fellép a műsorban a Crystal együttes, Börcsök Enikő és még néhányan.
Művészi színvonalú, emlékezetes alkalomnak ígérkezik mindkét rendezvényünk - ezért szeretnénk minél több emberrel megosztani ezeket a pillanatokat.


<<< Vissza