<<< Vissza

Szeretünk tilosban járni
Közterület-felügyelők munkában

2003. június 27.

 

A várost érzékenyen érintik a Széchenyi-ligettel kapcsolatos parkolási gondok. Elsősorban hétvégeken, bizonyos rendezvények idején a gépkocsivezetők előszeretettel használják a behajtani tilos táblával ellátott területeket is. Itt a zöldövezetre gondolunk elsősorban.

- A június 21-ei rendezvényen 52 autó parkolt a zöldövezetben. Ez szinte nap mint nap előfordul a strandolásra nagyon is jó idő bekövetkeztével - mondja Kóczán István, a közterület-felügyelet csoportvezetője.

- Hol lehet ott parkolni? Egyáltalán van elegendő parkolóhely a gépjárművek számára? - faggattuk tovább a polgármesteri hivatal munkatársát.

- A liget zöldövezeti területén lényegében sehol nem szabad parkolni. Csakis a betonozott részen. A Liget étteremnél harmincöt autónak van parkolóhelye, leállhatnak a gépkocsikkal a Családsegítő Központ, valamint a nyilvános WC előtti területen, illetve a ligethez vezető betonút mellett, de használható ilyen célra a Csongrádi út liget felöli oldala is.

- Milyen büntetésre számíthatnak a tilosban parkolók?

- A minimális összeg háromezer forint, de lehet több is. Helyszíni bírságot vethetünk ki, illetve ha a szabálytalanság ismétlődik, akkor följelentést teszünk.

- Apropó: parkolók. A piacon is hasonló problémák jelentkeznek.

- A piacon elkészült az új parkoló, igaz, fizetős. A képviselő-testület döntése alapján száz forintot kell érte fizetni. A gépkocsivezetők 75 százaléka beáll, van, aki már csak azért sem teszi meg. A zöldterületet használják parkolásra.

- A nagyobb forgalommal megnövekedtek a szemétkupacok is a településen.

- Sajnos ismét szemetes a város. A ligetben például a fűre ürítik ki a szemetet. Mintegy lerakóhelynek használják a ligetet. Mit tudunk tenni? Ma még keveset. Az emberek jó ízlésére apellálunk. Előfordul, hogy nem fizeti a szemétdíjat, inkább szétszórja a városban. Ez is szabálysértés.

- Mint ahogyan az illegális plakátelhelyezés...

- Valóban. Az emberek általában ott ragasztanak, ahol érik a helyet: kandeláberekre, áramelosztó szekrényekre, olyan villamos szekrényekre, amelyek be vannak építve a falba. Olyan helyekre, ahol nincs engedélyezve.
- Mit tehet ez ügyben a közterület-felügyelet?

- A városházán található az a nyomtatvány, amely azon kijelölt helyeket tartalmazza, ahol pénz és előzetes engedély nélkül lehet plakátolni. Ez ügyben mindenképpen kérjék ki a véleményünket. Az információs munkatársánál is kaphat erre választ a városházán. A tiltott helyre plakátolók esetében följelentést teszünk. Amennyiben a plakátok megmaradnak a helyükön, a Démász Rt. az embereivel leszedeti ugyan azokat, majd újrafestik például az áramelosztó szekrényeket, de az önkormányzat költségére! Mindamellett csúnya látvány is. Mi is megpróbáljuk leszedni azokat, de gyakran olyan ragasztót használnak, hogy alig tudjuk lekaparni a plakátot.

- Nyár van, ismét bűzlenek az árkok, az átereszek.

- Igen, az árkok, a szennyvízcsatornák, a mirhók. A trágyalé, az ingatlan derítője egyenesen belefolyik az elvezetőkbe. A Nagyvölgy-csatornán szintén tragikus a helyzet. Onnan folyik bele a Kurcába! Egyes emberek nem törődnek másokkal. A környezetükkel. Olykor saját magukkal sem.

- Országos parlagfűírtási akciót rendeltek el június 20-ától. Ezzel kapcsolatban mit tesznek Szentesen?

- Az allergiára hajlamos emberek egyik legnagyobb ellensége a parlagfű, amely virágzás előtt áll. Kérünk mindenkit, hogy a saját tulajdonában, használatában lévő földterületen, telken, illetve lakóháza és az úttest közötti zöldterületen a mentesítést végezze el, kaszálja le, mielőtt a virágpor elárasztaná a várost. A munkálatok elvégzését folyamatosan ellenőrizni fogjuk. Kérjük, tájékoztassák felügyeletünket az elhagyott parlagfűvel borított területek helyét illetően. Azok ellen, akik nem tartották kötelezőnek saját területük tisztán tartását, szabálysértési feljelentést teszünk. A kiszabható bírság ez esetben húszezer forinttól egymillió forintig terjedhet.

Lovas József


<<< Vissza