<<< Vissza

Fizetni kell!

2003. június 27.

 
Az előzetes felmérések alapján a lakosságnak magas adósságállománya van. A villany, valamint a gázszolgáltatás esetében a szolgáltatók három hónapi nem fizetés után megszüntetik a szolgáltatást. A hitelintézetektől kapott adatok alapján megközelítően 4,5 millió forint olyan hátralékos adósságot tartanak nyilván, amely legalább hathavi és ötvenezer forintot meghaladó. A Szentes Város Szolgáltató Kft. lakbérhátralékkal kapcsolatos kintlévő adósságállománya mintegy 5,9 millió, fűtési díj hátralékból pedig közel 2,6 millió forintot tartanak nyilván. A Víz- és Csatornamű Kft.-nek a szolgáltatásáért mintegy 5,3 millió forinttal tartozik a lakosság.

A szociális törvény új elemei az adósságkezelési szolgáltatás, valamint az ehhez kapcsolódó lakásfenntartási támogatás. Az új szolgáltatás azoknak a lakhatással összefüggésben eladósodott, szociálisan rászoruló családoknak kíván segítséget nyújtani, akik maguk is készek és képesek tartozásuk részbeni rendezésére.

- A rendelet július 1-jén lép életbe. Mit kell tudnunk róla? - kérdeztük Lencséné Szalontai Máriát, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának csoportvezetőjét.

- Helyi rendeletünk tartalmazza az adósságkezelést, amely a régi szabályozás szerint kötelező feladat volt. A támogatás változatlanul azokra vonatkozik, akiknek az adóssága meghaladja az 50 ezer forintot, és a fennálló tartozása legalább hathavi. Feltétel, hogy a hathavi tartozás a kérelem benyújtását megelőző tizennyolc hónapban keletkezett. Az adósságkezelés időtartama tizennyolc hónap, amely indokolt esetben egy alkalommal hat hónappal meghosszabbítható. Korábban is volt már ilyen, akkor elsősorban pénzügyi tartozásokra vonatkozott. Most az kiterjed a lakással kapcsolatos rezsire.

- Kiket várnak elsősorban az ügyben?

- Azokat a családokat, akik önmaguk is készek helyzetük javítására, az önkormányzat segítségével a felszaporodott adósságaik kifizetésére. Nagyon sok azoknak a száma, akik lakbérrel, fűtésdíjjal el vannak maradva. Szeretnénk, ha ezek a családok jelentkeznének, s közös erővel a tartozásaikat megszüntetnénk.

- Milyen szabályok tartoznak az adósságkezelési szolgáltatásba?

- Ugyanazok a szabályok élnek itt is, mint a lakásfenntartási támogatás vonatkozásában. Abban az esetben adható, ha a tartozások elérik a család összjövedelmének 35 százalékát. Ezeket iratokkal, számlákkal, kereseti igazolásokkal kell bizonyítani. Nagyon fontos eleme a szolgáltatásnak az adósságkezelési tanácsadás, melyet a Családsegítő Központban kaphatnak meg az illetékesek.

- Mit nyújthat az említett intézmény ez ügyben?

- Megpróbálnak a családoknak életvezetési tanácsokat adni. Segíteni abban, hogy a jövedelmeiket úgy osszák be, hogy abból a család minden kiadását fedezni tudja. A támogatási forma, mint említettem, tizennyolc hónapig adható. Erre az időre kell elosztani a tartozást, melynek maximum 75 százalékát vállalhatják az önkormányzatok, a 25 százalékos része marad az adósnak. Az adósságkezelési szolgáltatáshoz az önkormányzat köteles lakásfenntartási támogatást adni tizenegy hónapra. Ez idő alatt megvalósulhat a tartozás rendezése is. A támogatást a szolgáltatóhoz kell utalnunk, az ügyfélnek azt kell vállalnia, hogy a folyamatban lévő tartozásait rendezi.

Lovas József


<<< Vissza