<<< Vissza

Választottak

2003. május 2.

 

Az elmúlt héten befejeződött az általános iskolás és óvodás beiratkozás. Az iskolákból júniusban távozó 390 végzős tanuló helyére nem egészen 340 gyerek iratkozott be. Az óvodáknál is fogyóban van a létszám, de a különbség nem ilyen jelentős.

Az általános iskolák gyerekcsalogató versenyében az elmúlt évekhez hasonlóan, idén ismét a Koszta József Általános Iskola futott be az első helyre. Bár a 2003-ban beiratkozottak száma nem éri el a tavalyit, de még így is a kertvárosi intézmény lesz az egyetlen, ahol szeptemberben három elsős osztályt tudnak indítani. A többi szentesi iskolában - a Szent Erzsébetet kivéve - néhány fővel ugyan nőtt gyereklétszám, de csak két osztályba tudják sorolni az ifjú nebulókat.

Tariné Lantos Piroska, a Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatója érdeklődésünkre elmondta, Szentes szinte minden óvodájából 49 gyermeket írattak be az intézménybe, így - sajnos - ez a létszám nem teszi lehetővé, hogy három osztályt indítson az iskola. A személyi konzekvenciákat is magával hordozó gyerekhiány miatt belső átszervezésre lesz szükség az intézményben. Az általános tapasztalatok szerint az ismeretségből fakadóan választanak iskolát a szülők, rendszerint tanítókhoz kötik döntésüket. Az iskola népszerűsítése céljából játékos foglalkozásokat szervezett az intézmény, ahol mind a gyerekek, mind a szülők megismerkedhettek a leendő pedagógusokkal és azok szakmai felkészültségével.

Az óvodák versenyében a Kossuth utcai szerezte meg az idézőjeles első helyet. Lapunk kérdésére több intézményvezető is elmondta, hogy évek óta az idei beiratkozással hasonló létszámmal dolgoznak, csak minimális különbségek fedezhetők föl a választásban. Továbbá a szülői szokásokról kiderült, nem jellemzően, de egyre többen halogatják az iskolai beiratkozást, hiszen hatéves kortól ugyan tanköteles a gyermek, de a szülők törvényi kereteken belül szabadon késleltethetik az oktatás következő lépcsőfokát.

B.D.


<<< Vissza